avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pot avea probleme daca nu ma prezint in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pot avea probleme daca nu ma prezint in instanta??????rog raspuns urgent!!!

cineva a furat un telefon mobil de la un pusti....eu l-am cumparat de la el fara sa stiu ca a fost furat.....dupa cateva luni m-am plictisit de telefon si l-am afisat pt revanzare intr-un ziar local la anununturi de mica publicitate...la un moment dat ma suna un pusti si imi spune ca ar dori sa vada telefonul...ne intalnim,il studiaza atent si apoi pleaca.revine a doua zi cu un politist care imi demonstreaza ca detine documentele telefonului respectiv(factura si garantia cu imei-ul telefonului)si imi spun ca telefonul se ridica pt ca face obiectul unui furt.sunt invitat si la politie sa dau o declaratie pt a spune in ce mod am intrat eu in posesia lui......trece fix un an de cand mi sa ridicat telefonul si sunt chemat in instanta ca parte civila...sincer sa fiu eu m-am cam resemnat ca am ramas si fara telefon si fara bani si nu prea mai vreau sa mai merg in instanta.......nustiu 100% daca telefonul a fost furat sau nu dar faptul ca cineva va merge in inchisoare pt mult timp si pt o nimica toata ma face sa ma infior....nu mai am nevoie de nimic mai ales in conditiile in care suma este foarte mica....de aceea va intreb este obligatoriu ca eu sa ma mai prezint in instanta la termenul stabilit sau procesul poate continua si fara mine.....credeti-ma ca pierd mai mult daca asi sta o zi la tribunal in loc sa imi fac treburile.ma poate cineva forta sa merg la proces daca pe mine nu ma mai intereseaza despagubirea ???multumesc si astept un raspuns pertinent...cu respect, salut pe toata lumea
Cel mai recent răspuns: cipdy , utilizator 08:36, 6 Februarie 2010
1-Nu se ajunge la inchisoare,mai ales ca in cazul de fata,in mod fericit pentru proprietar s-a recuperat bunul ,deci nu exista prejudiciu material
2-Instanta are rolul a lamuri plangerea initial formulata de catre proprietar .In cursul cercetarii dvs puteti administra probe din care sa reiasa ca de buna credinta a-ti achizitionat telefonul fara a avea cunostiinta ca face obiectul unui furt.
3-In situatia in care autoritatea va aprecia utila si necesara in solutionare,
implicarea dvs ca si parte si se va dispune procedura citarii ,este recomandabil sa va prezentati ,sa va sustineti si sa va probati nevinovatia.
Eventuala dvs neprezentare poate fi interpretata ca si sfidarea si ofensa adusa instantei care dispune de masuri legale a va determina de buna voie sau prin mandat sa va prezentati la judecata
4-Incercati sa constientizati ca mai bine pierdeti 1 zi la tribunal ,va sustineti si va probati nevinovatia,decat ulterior pronuntarii unei hotarari defavorabile dvs sa fiti obligat la eforturi timp,bani etc mult mai mari.
Nu este vorba despre despagubire,in situatia dvs veti fi obligat sa lamuriti circumstantele in care a-ti intrat in posesia telefonului,asta pentru a clarifica daca dvs sau un tert a sustras respectivul telefon de la proprietar.
Incercati sa tratati cu responsabilitatea cuvenita situatia in care va aflati pentru a preintampina consecintele dezinteresului .
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
ok.multumesc...se pare ca aici nu e vorba de mine,care de fapt sunt singurul pierzator in toata schema asta ci de faptul ca sunt si vinovat de ceva.....sau as putea deveni....inca o intrebare pt dvs:pot fi audiat fara public sau doar in prezenta judecatorului...sau sa le trimit o scrisoare?...am o problema de personalitate...nu pot tine un discurrs in fata unui auditoriu format din mai mult de 2 persoane...multumesc din nou
Daca instanta penala are nevoie sa va audieze veti putea fi adus cu mandat de aducere.
Altfel, nu sunteti obligat sa va prezentati.

avocat Claudiu Lascoschi
@cipdy
in situatii motivate si probate ,instanta este obligata sa analizeze competent motivarea cererii si poate dispune audierea in absenta altor participanti
Daca nu exista motive temeinice,nu poate fi acceptata astfel de solicitare
Varianta cu scrisoare nu este viabila pentru ca nu aveti de unde sa cunoastaeti la momentul intocmirii acesteia,ce aspecte urmeaza instanta sa lamureasca.
Inca o data,incercati sa realizati ca o audiere nu obliga la eforturi sau consumuri nervoase speciale.Mai ales daca dvs puteti dovedi prin comportament si alte probe admise de lege ca nu sunteti vinovat de sustragerea telefonului,instanta va lua act de sensibilitatea dvs
Succes si prezentati-va la instanta pentru a demonstra respect si faptul ca nu va sustrageti cercetarii
Daca instanta insista in audierea dvs.,asta e procedura, veti fi adus cu mandat de aducere cu insotitor, deci cu politistul. Sfatul meu este sa va prezentati, daca v-ati constituit parte civila in cursul crecetarii penale, va mentineti pozitia in continuare.Daca nu vreti sa fiti audiat, este simplu: mergeti in fata instantei, spuneti ca va mentineti declaratiile date in faza cercetarii penale, nu mai aveti nimic de adaugat si nu doriti sa mai dati o alta declaratie.Important este sa va prezentati.
Si da, e trist, dar pentru un telefon furat se poate face inchisoare.Daca e la prima abatere poate se alege cu o condamnare cu suspendare.

Alte discuții în legătură

Furt portofel mariana04 mariana04 buna, sorei mele i-a furat portofelul in tramvai.Politia se afla in tramvai si l-au prins pe infractor.ea a dat declaratie ca persoana vatamata si eu ca ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor ContSters199804 ContSters199804 Buna ziua. Am un prieten care a jefuit o casa de schimb valutar in vara anului trecut iar in ziua comiterii faptei, mai pe seara, m am intalnit cu acesta si ... (vezi toată discuția)
Plangere politie ContSters114133 ContSters114133 doresc sa fac o plangere impotriva unei firme intermediare de navigatie,ce isi are sediul in constanta.eu locuiesc acum in alt oras cu forme legale.pot adresa ... (vezi toată discuția)