avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masă în perioada de instruire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masă în perioada de instruire

Bună ziua

Vin cu o întrebare legată de perioada pentru care se acordă tichetele de masă.

Am fost angajat de-a lungul anilor la mai multe companii multinaționale. Peste tot se efectuează o perioadă de training/instruire pentru noii angajați. Peste tot am participat și eu la această perioadă, care a fost plătită totdeauna la fel ca perioada normală de muncă. Și pentru care am primit corespunzător și tichetele de masă.

La ultimul loc de muncă am fost informat că nu mi se acordă aceste tichete pentru perioada de training, pe motiv că nu au fost „zile productive”.... Salariul, însă, l-am încasat la fel ca pentru restul perioadei lucrate.

Menționez că nu am primit nici un document anex referitor la această excepție, iar în contractul de muncă nu se precizează nimic, dar spre surprinderea mea am primit cardul pe care ar fi trebuit încărcată contravaloarea acelor tichete.

Ar trebui să inițiez o acțiune juridică în acest sens, ca să obțin retroactiv acele tichete, sau e normal ca anumite companii, ca în exemplul meu, să aibă „condiții speciale” ?
Cel mai recent răspuns: adimucu , utilizator 16:25, 10 Septembrie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
Mulțumesc pentru răspuns.
Înseamnă că pot iniția o acțiune ca să mi se plătească retroactiv acele tichete?

Vă rog de asemenea să precizați și legea care prevede ceea ce ați relatat în răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc.

Cornel Vasile a scris:

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sesiza si ITM-ul.

Art. 197 C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am sesizat ITM, dar ei, după ce am așteptat 1 lună răspunsul pentru că așa e procedura, în loc să-mi răspundă cum și când îmi voi primi drepturile restante, mi-au răspuns „...unitatea reclamată urmează a fi inclusă în planul de acțiune al ITM, în vederea efectuării unui control...” Adică au dat-o după cireș. Sincer mie îmi miroase a favorizarea corupției rău de tot aici.

Rezultatul este că eu în septembrie încă nu mi-am primit niște drepturi bănești cuvenite pentru luna mai.

Unde mai pot să mă adresez în acest caz, având în vedere că ITM este „mână moartă” în tot acest demers? Cum îmi recuperez banii totuși?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti o petitie la forurile superioare : Inspectia Muncii/Ministerul Muncii, mentionand si raspunsul dat de catre ITM.

Mai aveti , posibilitatea actiunii in instanta, a procedurii de mediere/conciliere.

Alte discuții în legătură

Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala iulia53 iulia53 Buna dimineata Am un angajat care dupa o saptamina a fost trimis la curs in strainatate timp de 25de zile., pe aceasta perioada angajatul cum este ... (vezi toată discuția)
Cursuri de calificare croberta croberta Daca din initiativa angajatorului un salariat este trimis la cursuri, ce drepturi salariale primeste ? Salariul de baza, vechimea in mod sigur. Dar ... (vezi toată discuția)