Buna ziua.
Ma aflu intr-un proces de litigii munca cu fostul angajator.In cadrul audierii din data de 03.02.2010 sa propus ptr.urmatoarea audiere proba cu inscrisuri,interogatoriu si numirea unui expert.
Dupa terminarea procesului,avocata angajatorului mi-a propus sa ma gandesc la o conciliere pana la urmatorul temen.Mentionez ca am ajuns in instanta ptr.urmatoarele motive:
- neacordarea a 2 salarii compensatorii conform ccmun pe ramura comert( domeniul de activitate al firmei);
- neeliberarea cm si a adeverintei de somaj la timp din aceasta cauza eu pierzand somajul pe 4 luni ( incetarea cim avand loc la data de 12.10.2009 iar cm si adeverinta ptr somaj mi lea inmanat in fata instantei in data de 03.02.2010,nu mai zic de decizia de incetare a cim care a fost inregistrata la firma in data de 03.11.2009,inregistrata la ITM in data de 09.11.2009 data la care eu m-am prezentat la firma cu o cerere in vederea eliberarii acestor documente,iar mie mi-a fost trimisa prin posta la data de 18.12.2009 si cu toate aceste date intarziate avocata firmei spune ca ea se afla in termen ptr.eliberarea deciziei asa ca eu nu mai inteleg nimic #-o);
- acordarea contravalorii somajului pe lunile pierdute din vina angajatorului;
- acordarea sporului de vechime pe ultimi trei ani;
- acordarea sporului ptr. programul inegal de lucru;
Nelamurirea mea este urmatoarea:
credeti ca se poate ajunge la o conciliere atata timp cat angajatorul spune ca :
- mi se cuvine doar un salariu compensatoriu conform ccmun chiar daca firma se incadreaza intr-un ccmun pe ramura comert;
- nu o obliga nici o lege la acordarea sporului de vechime;
- nu o obliga nici o lege la acordarea sporului ptr.program inegal de lucru atata timp cat a platit orele suplimentare (in cim este specificat ca se va plati ora suplimentara cu un adaus de 0,75% / ora insa ora suplimentara era platita ca ora normala,fara nici un adaus);
In privinta interogatoriului ce urmeaza sa mi se ia,nu vad ce ar putea sa ma intrebe dar daca instanta a acceptat acest lucru este ok insa as dori sa-mi spuneti daca se poate, la ce ar trebui sa se refere interogatoriul adresat mie,strict pe motivele invocate in decizia de concediere, conform art.77 din CM sau va putea pune orice fel de intrebare?
CIM a fost incheiat cu art.65 alin 1.
Am omis sa va spun ca in decizia de concediere este specificat la un art.ca aceasta imi va fi emisa in termen de 5 zile de la data emiterii ( poate are si acest lucru vre-o imp.in cele specificate mai sus) si nu contine nici o dovada ca sa emis o adresa catre agentia de somaj ( daca acest lucru era obilatoriu de mentionat in decizie).
Sfatul meu este sa nu acceptati "concilierea"propusa de catre avocatul partii adverse pana nu va angajati unn avocat care sa va reprezinte interesele.
Raspunsurile se pot obtine numai prin studierea tuturor inscrisurilor si a acteler procedurale existente la dosarul cauzei.
Va sfatuiesc sa va angajati urgent un avocat specializat in litigii de munca.
Ma reprezinta un avocat insa nici acesta nu prea stie ce ar trebui sa fac.Se teme datorita faptului ca eu aveam in CM trecuta functia de receptioner-distribuitor insa in realitate , de aproximativ 1 an ma ocupam de calculul salariilor si depunerea declaratiilor.Nu am nici o hartie semnata de catre mine si angajator in acest sens sau sa fie cumva mentionat in fisa postului noile atributii.Am acceptat sa fac acest lucru in urma demisiei colegei de la resurse umane si riscului de a nu ne mai lua salariile la timp.Am vrut sa fac un bine si angajatorul a fost foarte multumit de rezultatele mele intr-un timp foarte scurt,ba mai mult mi-a dublat si salariu iar acum avocata angajatorului spune ca este vina mea ca nu am calculat orele suplimentare exact ca ore suplimentare dar eu nu am facut acest lucru la ordinul angajatorului care si in urma nenumaratelor controala a inspectorilor de munca tot nu a fost de acord cu calculul normal al orelor suplimentare.Tot vina mea spune ca este si lipsa noilor mele atributii in fisa postului.Dar nu este si vina lui ca nu a intocmit nici un fel de document prin care sa-mi atribuie aceste obligatii?
Nu inteleg de ce isi doresc o conciliere acum si nu au fost de acord in momentul in care i-am anuntat in scris ca ma voi adresa instantei pentru acordarea acestor drepturi.
Referitor la acordarea sporurilor mentionate mai sus si a nr.de salarii compensatorii ce parere aveti?Au dreptate ei sau eu?
Dar referitor la data de emitere a deciziei?
1. Potrivit Contractului Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010, sporul de vechime se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu este cuprins in salariul de baza.
2. Nu exista nicaieri prevazut sporul pentru programul inegal de lucru.
3. Daca firma se incadreaza in CCM la nivel de ramura comert, atunci sunt aplicabile prevederile acestui contrcat colectiv de munca.
4. Exista posibilitatea incheierii printr-o conciliere sau tranzactie a litigiului de munca, chiar daca s-a ajuns in fata instantei.