buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in luna aprilie a.c. am tamponat un alt autovehicul iar raportul politiei m-a scos pe mine vinovata. Cele 2 persoane care se aflau in celalalt autovehicul au depus plangere la politie pentru vatamare corporala din culpa. In urma accidentului s-au prezentat la spital pentru a primi ingrijiri medicale.Problema este ca pentru a se da un verdict politia a trimis in luna iunie o adresa catre IML (pentru a se stabili zilele de ingrijire medicala). Nici pana astazi (luna octombrie) nu s-a primit nici un raspuns de la IML, iar politia motiveaza ca persoanele nu s-au prezentat la IML si ca victimele nu au adus acest raport. Va rog spuneti-mi daca este corect ca cele doua persoane sa se prezinte la IML la 7 luni dupa accident si ca politia sa astepte ca raportul sa fie adus de acestia.
De asemenea, as dori sa stiu daca exista un termen legal in care IML este obligat sa dea un raspuns oficial.
pentru a se stabili corecta incadrare juridica a faptei(accidentului),este absolut necesara eliberarea de catre LML(IML) a unui certificat medico-legal care sa ateste ca victimele au nevoie de un nr. de zile de ingrijire medicala.In functie de acest nr. de zile se stabileste daca fapta este infractiune,ce fel de infractiune,etc.Victimele trebuie sa aiba mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale pt ca fapta sa fie infractiune.Daca au mai mult de 60 de zile,organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu.
In cazul tau nu ai decat sa astepti,ca victimele sa prezinte un certificat medico-legal,pentru a se putea clarfica situatia.Organul de Urmarire penala/cercetare penala este legat in momentul de fata de maini si de picioare,intrucat are o plangere pt vat din culpa,dar nu are certificat medico-legal.
Nu este corect ca cele doua persoane sa se prezinte la Institutul de Medicina Legala la 7 luni dupa accident . Politia trebuie sa astepte raportul intocmit de medicii legisti.
Termen legal in care IML este obligat sa dea un raspuns oficial este de 30 de zile de la data inregistarii cererii adresate lui.
este corect faptul ca INML tb sa dea un raspuns in termen de 30 de la data in care este instiintat de adresa din partea politiei, dar in acest caz mi s-a spus de catre politist ca partea vatamata tb sa se prezinte la INML pentru ca si-a luat angajamentul. Prin urmare nici urma de adresa nu a fost facuta catre INML. Este normal? Oare politia dupa atata timp , 7 luni, nu ar fi trebuie sa ia niste masuri cu privire la acest lucru, si anume sa ceara la INML un raport medico-legal pe baza actelor din dosar?
Mi s-a spus ca tot ce se poate face este sa asteptam ca partea vatamata sa "binevoiasaca" sa vina..sa "ne dam cu binisorul pe langa ei" ...mi se pare ciudat acest comisar care de fapt ar tb sa gaseasca o cale sa solutioneze cazul si nu sa tergiverseze atat de mult ...... Oare daca depun plangere la superiorul politistului rezolv ceva?
Sau sa depun plangere impotriva "victimelor" pentru denunt calomnios?
(persoanele respective nu au patit absolut nimic ..accidentul a avut loc la 20 km / h ......)
Constatarea leziunilor traumatice se face înainte de dispariţia leziunilor externe, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data producerii (art.15, lit.b din Ordin nr. 1134/2000); certificatul medico-legal se eliberează persoanei examinate în termen de maximum 7 zile de la examinare sau de la depunerea rezultatelor examenelor clinice şi paraclinice indicate de medicul examinator (art.18 din Ordin nr. 1134/2000).
Accident cu victime
ITD
buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni:
1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)