intr-un accident rutier, certificatul medico-legal se elibereaza numai in cazul in care victima doreste sa-l dea in judecata sau sa-i ceara daune morale? sau eliberarea acestui certificat este obligatorie la orice accident?
Eliberarea certificatului medico-legal se face numai daca victima merge la INML si depune actele de spitalizare sau alte documente , este consultata medical si rezultatul se trimite la politie la dosarul accidentului.
Consultul medico-legal se face in baza unei trimiteri de la politie!Este o adresa tip care se inmaneaza persoanei si aceasta merge la INML , acea adresa ramanand la doctorul care face examinarea!B-)
Art. 114 Cod Procedura Penala: Constatarea medico-legala
(1) In caz de moarte violenta, de moarte a carei cauza nu se cunoaste ori este suspecta, sau cand este necesara o examinare corporala asupra invinuitului ori persoanei vatamate pentru a constata pe corpul acestora existenta urmelor infractiunii, organul de urmarire penala dispune efectuarea unei constatari medico-legale si cere organului medico -legal, caruia ii revine competenta potrivit legii, sa efectueze aceasta constatare
:)
Sa inteleg ca certificatul medico-legal se elibereaza numai in cazul in care victima cere acest lucru?
Sunt nedumerita pt ca vara si sora mea au avut un accident rutier impreuna cu un vecin (soferul). Sora mea a fost trimisa de la un spital la altul, ajungand in cele din urma la Bucuresti. Verisoara mea a avut nevoie doar de cateva ingrijiri medicale, deci nu de spitalizare, dupa care a fost trimisa acasa. Niciuna dintre ele nu doreste sa faca plangere sau sa ceara daune (mentionez ca amandoua sunt minore). Insa unchiul meu, adica tatal verisoarei mele, o va duce pe vara-mea azi la INML, pe motiv ca politistii i-ar fi spus ca asa este procedura la orice accident si ca in zilele urmatoare acelasi lucru il va face si sora mea.
Vreau doar sa aflu daca unchiul meu are ceva in plan, adica daca o duce pe vara-mea la INML pt un certificat medico-legal, fara ca aceasta sa stie, pt a cere daune soferului.
Certificatul medico-legal e administrat ca mijloc de proba in procesul penal .
Insa, in cazul infractiunilor a caror lezare nu depaseste 60 de zile , actiunea penala e pusa in miscare la plangerea penala a persoanei vatamate.
Daca nu doreste tragerea la raspundere penala , chiar daca va exista un certificat medico-legal - e obligatoriu, lipsa plangerii penale consituie un impediment in vederea punerii in miscare a actiunii penale.
Daca are sub 14 ani ani , plangerea penala prealabila va fi depusa de catre reprezentantul legal.Daca are peste 14 ani , plangerea va fi depusa de catre verisoara dumneavoastra , existand doar incuviintarea reprezentatilor legali.
Accident rutier
Andaluzia38
Am avut un accident rutier pe trecere de pietoni,o femeie de 65ani, care s=a ales cu echimoze si atat. Fiul batranei a cerut 2000euro,bani pe care eu nu-i am. ... (vezi toată discuția)