avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident pe trecerea de pietoni-sanctiuni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident pe trecerea de pietoni-sanctiuni

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarea problema:
Sotul meu a accidentat pe trecerea de pietoni, un domn in varsta de 60 ani. In urma accidentului acesta a fost spitalizat 60 de zile cu rani la cap si memebre. In urma intelegerii cu victima, am achitat daune prin notariat 8000 de euro ( operatie, tratamente ulterioare). Dupa aproximativ un an am primit citatie sa se prezinte la Parchet in vederea solutionarii cazului.
Va rog sa imi spuneti care ar fi sanctiunile care i s-ar aplica.
Orice sugestie este binevenita

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 10:28, 5 Octombrie 2009
VATAMAREA CORPORALA GRAVÃ(art.182 C. pen.)
„Fapta prin care s-a pricinuit integritaţii corporale sau sanataţii o vatamare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult 60 de zile se pedrpseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani."
Domnule respectiv cate zile de ingrijiri medicale a primit de la INML? Fiindca daca in certificat scrie 61 de zile atunci fapta se incadreaza la vatamare corporala grava iar impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala!
I se poate anula permisul de conducere si poate fi condamnat cu suspendare.#-o

Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Insa in cazul in care intr-un eventual certificat medico-legal a primit 60 de zile de ingrijiri medicale - infractiunea pt care este cercetata este art. 181 CPen Vatamare corporala . In acest caz inseamna ca partea vatamata este cea care a depus plangere la Politie deoarece altfel actiunea penala nu putea fi pusa in miscare . Pt aceasta infractiune impacarea partilor inlatura raspunderea penala - in aceasta situatie se va dispune incetarea urmaririi penale , inca din aceasta faza a urmaririi penale .
Multumesc mult pentru raspuns.
Cu toate acestea, mai am o intrebare.
Am observat ca in luna iulie 2009 a fost schimbat Codul Penal. Avand in vedere faptul ca accidentul s-a produs anul trecut (cand era valabil codul vechi), care Cod Penal va fi aplicat in acest caz? Poate fi aceasta schimbare a Codului Penal scaparea noastra?
In situatia in care se aplica noul Cod Penal, acesta prevede
"Art. 196: Vatamarea corporala din culpa
(1) Fapta prevazuta în art. 193 alin. (2) savârsita din culpa de catre o persoana aflata sub
influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau în desfasurarea unei
activitati ce constituie prin ea însasi infractiune se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un
an sau cu amenda."
"Art. 193: Lovirea sau alte violente
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a
carei gravitate este evaluata prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se
pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.".
In cazul in care se aplica acest nou Cod Penal, nu ar trebui sa fie luate in calcul 90 de zile? In cazul nostru numarul de zile de spitalizare este mai mic (80 in certificatul de la INML).

Multumesc din nou pentru ajutor
Victima nu a depus plangere intrucat am convenit sa suma achitata acopera daunele produse.
multumesc
boerica a scris:

Multumesc mult pentru raspuns.
Cu toate acestea, mai am o intrebare.
Am observat ca in luna iulie 2009 a fost schimbat Codul Penal. Avand in vedere faptul ca accidentul s-a produs anul trecut (cand era valabil codul vechi), care Cod Penal va fi aplicat in acest caz? Poate fi aceasta schimbare a Codului Penal scaparea noastra?
In situatia in care se aplica noul Cod Penal, acesta prevede
"Art. 196: Vatamarea corporala din culpa
(1) Fapta prevazuta în art. 193 alin. (2) savârsita din culpa de catre o persoana aflata sub
influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau în desfasurarea unei
activitati ce constituie prin ea însasi infractiune se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un
an sau cu amenda."
"Art. 193: Lovirea sau alte violente
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a
carei gravitate este evaluata prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se
pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.".
In cazul in care se aplica acest nou Cod Penal, nu ar trebui sa fie luate in calcul 90 de zile? In cazul nostru numarul de zile de spitalizare este mai mic (80 in certificatul de la INML).

Multumesc din nou pentru ajutor

Articolele citate de dvs nu au legatura cu speta de fata!
In cazul in care va intra in vigoare codul penal nou tot acelasi lucru este fiindca la vatamarea corporala grava nu s-au schimbat conditiile!
Si politia se poate sesiza direct intrucat pentru aceasta fapta nu este nevoie de plangerea prealabila a persoanei vatamate...In cazul dvs INML a trimis direct certificatul medico lagal cu numarul de ingrijiri medicale la politie si in baza acelui certificat s-a intocmit dosarul penal!
B-)

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar Fratzika Fratzika Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)