avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit pierdere contabila ,pierdere fiscala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

pierdere contabila ,pierdere fiscala

Am urmatoarea situatie : pierdere din anul precedent(2008) inregistrata in debit cont 117, in suma de 6667 lei. O parte este pierdere fiscala,6631 lei,iar restul de 36 lei este pierdere contabila.
La 31 decembrie 2009 am realizat profit ,inregistrat in cont 121 in suma de 8000 lei.
Intrebarea mea este,cum acopar eu,din punct de vedere al inregistrarilor contabile,pierderea totala din contul 117,adica cei 6667 lei.Stiu ca pierderea CONTABILA se poate acoperii din profitul anului curent,adica 121=117= 36 lei.
Ce inregistare fac pentru pierderea FISCALA de 6631 lei.
Cand fac inregistrarile contabile ? in luna decembrie sau in luna ianuarie anul urmator.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 17:33, 6 Februarie 2010
nota contabila 121 = 117 36 lei se fac in luna ianuarie, anul urmator.
in ceea ce priveste pierderea fiscala de 6631 lei, la calculul impozitului pe profit pt. anul 2009, decl.101, aceasta suma se scade din totalul profitului impozabil inainte de aplicarea cotei de impozit 16% si astfel o sa aveti o baza de impozitare mai mica la care aplicati procentul.

Partea buna este ca o sa aveti impozit pe profit mai mic decat daca nu a-ti fi scazut pierderea fiscala.

Spor,
camicami a scris:

Am urmatoarea situatie : pierdere din anul precedent(2008) inregistrata in debit cont 117, in suma de 6667 lei. O parte este pierdere fiscala,6631 lei,iar restul de 36 lei este pierdere contabila.
La 31 decembrie 2009 am realizat profit ,inregistrat in cont 121 in suma de 8000 lei.
Intrebarea mea este,cum acopar eu,din punct de vedere al inregistrarilor contabile,pierderea totala din contul 117,adica cei 6667 lei.Stiu ca pierderea CONTABILA se poate acoperii din profitul anului curent,adica 121=117= 36 lei.
Ce inregistare fac pentru pierderea FISCALA de 6631 lei.
Cand fac inregistrarile contabile ? in luna decembrie sau in luna ianuarie anul urmator.

In luna ianuarie se inchide contul 121 cu ajutorul contului 1171_analitic distinct Profit de repartizat. Ulterior la data AGA se face repartizarea acestei sume conform hotararii AGA.
In speranta ca suma de 8000 lei este profit net contabil (caci nu specificati), veti repartiza suma de 8000 lei conform AGA, adica pentru acoperirea pierderilor (6667 lei) si ce mai ramane in dividente, alte fonduri.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Oranina Dumitru, Contabil
Multumesc.Cred ca am inteles bine,adica dupa hot.AGA,din punct de vedere contabil
inchid toata valoarea pierderii (si pierderea fisc.si cea contabila) prin articolul contabil 1171= 117= total pierdere 6667 lei.
La calculul profitului impozabil ptr.anul 2009 voi scadea valoarea pierderii fiscale.
Da, ati inteles bine.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere contabila Cristina Vasile Cristina Vasile Imi puteti spune daca in anul 2007 am avut pierdere contabila( ct.117), cand pot sa o acopar daca in 2008 am avut profit? La sf. anului 2008 sau la inceputul ... (vezi toată discuția)
Monografie profit Cristina Vasile Cristina Vasile Va rog sa-mi spuneti daca am obtinut profit in anul curent i( Sold C ct. 121 ) ce inregistrari contabile se fac la sf anului in care am obtinut profit si ce ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe profit oroian-rodica oroian-rodica As dori sa ma lamuriti in ceea ce priveste calculul si inregistrarea impozitului pe profit in urmatorul caz: An 2012 - pierdere fiscala 68.000 lei ( Decl ... (vezi toată discuția)