avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Bună ziua,
Tatăl meu a cumpărat în 1978 un teren, cu un act de vînzare-cumpărare de mînă, cu martori. Terenul nu are ieşire la drum, iar pentru acest teren a început să plătească impozit din 1982 (nu ştiu care a fost motivul) fiind în prezent cu taxele la zi. Am întocmit dosar cadastral pentru teren.
Vînzătorii, trei la număr, au decedat între timp, şi au rămas 10 moştenitori. Tatăl meu trăieşte şi doreşte să obţină un act fie notarial, fie de la judecătorie prin care să se ateste că este proprietarul acelui teren. Am luat legătura cu toţi cei zece moştenitori pentru a obţine copii xerox după certificatele de deces ale vînzătorilor şi după certificatele de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul). Dar, trei dintre urmaşii unui vîzător refuză să-mi dea copiile xerox cerute pentru a putea să deschid acţiune judecătorească de uzucapiune.
Ce pot să fac în situaţia aceasta ?
Vă mulţumesc anticipat,
Georgeta Păcuraru
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:14, 14 Februarie 2010
Pentru a obtine certifiatele de mostenitori ale promitentilor-vanzatori si a afla mostenitorii acestora puteti sa formulati actiunea si sa chemati mostenitorii cunoscuti iar pentru ceilati sa solicitati instantei sa faca adresa la uniunea Notarilor Publici care va va comunica daca s-a deschis succesiunea de pe urma acelor defuncti si sa se comunice copii de pe certificatele de mostenitori.
Deci actiunea o puteti deschide oricum..in plus, potrivit art.132 C.proc. civ. cererea mai poate fi completata cererea chemand si alte persoane.
Va recomand sa va angajati un aparator. Actiunea in uzucapiune este o actiune destul de grea. Nu-i la indemana oricui.
Succes!

Eu cred ca impune o actiune in care sa se solicite instantei o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate.
Nu se aplica uzucapiunea in speta, pt ca exista actul care provine de la un proprietar.
Nu inteleg de ce trebuie sa va complicati cu mostenitorii vanzatorilor de acum nu-stiu-cati ani.
Buna seara. Din cate inteleg, tatal dvs. a cumparat cu chitanta de mana terenul. Probabil a edificat si o constructie pe acest teren. Daca pretul terenului a fost achitat integral nu inteleg de ce trebuie sa uzucapati. Este terenul tatalui dvs. Am o situatie asemanatoare, m-am chinuit cu o incercare de uzucapiune, iar acum ma judec intr-o actiune in constatare - hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare. Chitanta de mana este o promisiune a perfectarii cvc, deci un antecontract de vanzare - cumparare. Mai intrebati pe forum, eu dupa ce introdusesem actiunea am aflat ca ar fi foet mai corect o actiune in realizarea dreptului. Oricum, nu aveti nevoie de uzucapiune daca terenul a fost achitat ntegral. In ceea ce priveste constructia solicitati instantei accesiune artificiala imobiliara. Va judecati in contradictoriu cu toti mostenitorii vanzatorilor. Instanta le va solicita inscrisurile necesare.
Succes.
adutescu a scris:

Eu cred ca impune o actiune in care sa se solicite instantei o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate.

Pe ce bază pot să solicit instanţei hotărîre care să ţină loc de proprietate ? Ce trebuie să dovedesc în faţa instanţei ? Actul pe care îl am este un act de mînă; cît de autentic este în faţa instanţei ? Pe teren nu este nici o construcţie, iar tata intenţionează să-l vîndă. ªi aici este o problemă fiindcă am înţeles că nu poate să-l vîndă decît la vecini, terenul neavînd ieşire la drum (şosea).
ni_leta a scris:

acum ma judec intr-o actiune in constatare - hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare.

Acţiunea în constatare-hotărîre a rezultat ca urmare a acţiunii de uzucapiune ?
Vă rog să-mi explicaţi ce însemnă : "mai corect o actiune in realizarea dreptului", adică ce este "realizarea dreptului" în instanţă, ce implică.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate natural1 natural1 Cum pot obtine dreptul de proprietate legal asupra unui teren vandut cu chitanta de mana si cu martori? M-ar interesa cea mai ieftina solutie avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)