avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Provizion pentru cheltuieli cu garantia
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Provizion pentru cheltuieli cu garantia

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie.
Am finalizat un proiect pentru care am facut vanzare si instalare de echipamente. Proiectul S-a finalizat in prima jumatate a anului, am facturat toata suma, dar conform contractului suntem obligati sa acordam garantie timp de 7 ani, pe cheltuiala noastra.
Pot constitui provizioane deductibile pentru cheltuielile pe care le voi avea pe cei 7 ani chiar daca nu am trecut in contract (conform art 26 din Codul fiscal) o valoare sau un procent al garantiilor? Singura garantie trecuta in contract este un procent foarte mic din valoarea contractului si reprezinta garantie de buna functionare. Aceasta suma nu acopera cheltuielile noastre.
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ILIE ANDRIES , Contabil 09:53, 3 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. nu înțeleg: daca ambele părți sunt de acord cu o anumita valoare, de ce s-a trecut o valoare mai mică în contract?
2. neclaritate speță: există un istoric al societății din care să rezulte clar că de regulă, pentru lucrările de acest fel, există în decurs de 7 ani anumite cheltuieli generate de garanțiile de bună execuție?
Buna ziua!
Nu s-a trecut o valoare mai mica. Noi facturam instalarea si echipamentele, costurile cu mentenanta pentru 7 ani sunt incluse in factura, dar nu sunt clar specificate.
Ca si istoric, am mai avut un contract pentru care am fost nevoiti sa acordam mentenanta pe o perioada de 5 ani, dar era o valoare mult mai mica.
Multumesc!

Din rațiuni fiscale se recomandă constituirea provizioanelor pentru garanțiile de bună execuție pentru procentul maxim
prevăzut într-o clauză într-un document legal sau un acord financiar care specifică o anumită condiție sau cerință.

În cazul în care nu există o astfel de clauză contractuală se poate lua media cheltuielilor cu reparațiile în perioada de garanție realizată în ultimii ani.

În cazul în care nu există nici istoric cu cheltuieli de reparație, e poate apela la personalul tehnic care poate face un raport intern, aprobat de administrator, bazat pe date reale legate de incidențele din industrie în acest sens. Pt. aceasta ar trebui să aveți încadrați ingineri specializați pe nișa dumneavoastră de producție, respectiv să existe acces la baze de date în acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane pentru garantii acordate clientilor ANTONG ANTONG Buna seara, Socieatatea noastra vinde tigla metalica, pentru care acorda clientilor garantie, pe o anumita perioada de timp.Aceasta garantie consta in ... (vezi toată discuția)
Contract achizitii publice - garantia lucrarii dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Va rog mult sa ma sfatuiti in nurmatoarea problema. Sunt autoritate publica. Am incheiat un contract de lucrari si montaj echipamente in urma ... (vezi toată discuția)
Contract prestare servicii tehnice margareta teodorescu margareta teodorescu Am incheiat un contract prin care se achizitioneaza de un SRL un mijloc fix impreuna cu toate accesoriile corespunzatoare. Echipamentul nu a fost inca livrat ... (vezi toată discuția)