Buna seara
Va rog mult sa ma sfatuiti in nurmatoarea problema.
Sunt autoritate publica. Am incheiat un contract de lucrari si montaj echipamente in urma unei licitatii deschise .Ofertantul a oferit (si este in contract) garantie pe lucrare 3 ani, fara sa fie specificat nimic in conditii de garantie. Dupa punerea in functiune a lucrarii chemat la defectiuni in termen de garantie obiecteaza " nu face obiectu garantiei, nu ati facut mentenanta corespunzatoare, trebuie sa platiti reparatia sau nu o fac". Nu este cazul de vandalism sau distrugere si nu se pune acest motiv. Intrebat prin adresa ce lucrari de mentenanta trebuie facute nu raspunde. Cer un contract de mentenanta imi ofera "revizie tehnica" de 4 ori pe an la un pret exorbitant si specificatia ca numai el are voie sa faca reviziile (intr-adevar este un echipament special, as putea spune unicat si foarte scump)
Repet, in contract nu este conditionata garantia de efectuarea unor lucrari din partea beneficiarului sau de alte conditionari, doar atit "perioada de garantie este de 3 ani de la data receptiei".
Ce ma sfatuiti sa fac, am sanse sa-l actionez in instanta? Eu cred ca este o smecherie sa ceara acum aproape jumatate din valoarea proiectului pentru reviziile "necesare" intr-un an in perioada de garantie. Nu cred ca pot face nici licitatie pentru un contract de mentenanta pentru ca a specificat "daca intra in echipament persoane neautorizate de furnizor se pierde garantia" (care se pare ca practic nu o am).Licitatia a castigat-o in competitie cu alte 5 firme si garantia a fost conditie de calificare.
Va rog frumos un sfat. Sunt responsabil de acest proiect si sunt intr-un mare impas. Va multumesc anticipat. O seara buna.
Buna seara
Este contract de lucrari. Exista (era) garantie de buna executie ( 10 %). 70% din garantie s-a restituit la receptia la terminarea lucrarilor , 30%din garantie a mai ramas, deci 3% din valoarea lucrarii pina la receptia finala, este o suma mica fata de sumele care sunt in discutie.
Si inca o problema: m-a atentionat in scris ca daca persoane neautorizate de firma respectiva intra in echipamente ( in sensul ca intervine pentru reparatii sau alte lucrari) voi pierde garantia. In aceasta situatie pot sa fac cu aceasta firma un contract de mentenanta prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare? OUG 34/2006 art 122 lit e ?
Va multumesc.
Mai cititi o data documentele contractului: caietul de sarcini, oferta, anexa la oferta, etc. Daca nicaieri nu apare absolut nicio precizare referitor la conditiile de asigurare a garantiei (desi totusi ma indoiesc), atunci intrucat a ofertat garantia lucrarii 3 ani, are obligatia in termenul asta sa inlature orice defectiune, indiferent de marimea si natura ei, pe cheltuiala lui.
Pana la a actiona in instanta aveti mai multi pasi de facut, altfel instanta nu va va baga in seama.
In primul rand trebuie sa il notificati in scris, privind aparitia deranjamentului, descrierea lui si solicitarea de remediere in temeiul art.... din contract.