Buna dimineata! Am si eu o intrebare si as dori daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. Doresc sa cumpar un apartament, operatiunea se realizeaza intre 2 persoane fizice, si as vrea sa stiu daca: imobilul, obiectul contractului, se preda in momentul incheierii actului in forma autentica cu toate conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca acesta sa fie valabil cu eliberarea imediata a imobilului de catre vanzator sau exista prevederi care dispun ca dupa incheierea contractului de vanzare -cumparare vanzatorul are dreptul de a locui un anumit termen, nr de zile, pana la predarea efectiva a apartamentului. Pentru ca, vanzatorul are pretentia de a locui dupa incheierea contractului de vanzare cumparare inca una sau doua luni pana isi gaseste un alt apartament. Este legal? Exista prevederi care sa rezerve acest drept vanzatorului? Daca exista acest drept, trebuie stipulat in mod expres in contract (trebuie prevazuta durata in care el va locui practic in apartament sau se incheie contractul pur si simplu ?)?
Din punctul meu de vedere, nu mi se pare normal, sa-i mai acord inca un termen dupa incheierea contractului, avand in vedere faptul ca a fost incheiat un antecontract de vanzare cumparare, ce are ca termen 60 de zile pentru finalizarea contractului, timp in care ar putea sa-si gaseasca o locuinta. Dar, aceasta este parerea mea, fara cunoasterea textelor de lege.
Va multumesc anticipat
Acest aspect prezentat de dvs. ar fi trebuit sa il lamuriti cu vanzatorul inca de la inceput, la data semnarii precontractului. Faptul ca nu ati lamurit bine cat drept de abitatie ii oferiti si dupa achitarea pretului, va lasa dvs. doua posibiklitati, functie de cele prevazute in precontract:
1. fie vi se da avansul inapoi si contractul; nu se mai perfecteaza;
2. fie vanzatorul paraseste apartamentul la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare, avand in vedere termenul de 60 zile avut anterior;
3. fie acceptati si acel termen solicitat de vanzator si intrati in posesia imobilului la o data ulteriora platii pretului.
Toate cele trei variante sunt legale , astfel incat e suverana intelegerea partilor, a dvs. si a vanzatorului in acest caz. Ma gandesc eu ca trebuie sa gasiti si o cale de mijloc, care sa multumeasca pe toata lumea, ce spuneti?:)
buna dimineata!
acest aspect se reglementeaza prin intelegerea partilor.
daca dvs ati avut cunostiinta de aceasta situatie inca de la semnarea antecontractuluide vanzare cumparare, si nu va convenea- de ce ati mai semnat?
puteti sa ii acordati vanzatorului un termen de X zile in care sa isi caute un nou apartament, cu obligatia de a va plati chirie si de a s uporta cheltuielile aferente intretinerii imobilului.