avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj imobil cumpãrat din banii pãrinților
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj imobil cumpãrat din banii pãrinților

Ziua bună și mulțumesc de pe acum pentru ajutor!
Sunt căsătorit de 9 ani, nu avem copii. Părinții mei au vândut o casă în 2008 apoi mi-au dat mie jumătate din bani - 125.000€ - la care noi, soții, am adăugat 30.000 € dintr-un credit ipotecar pe 30 ani și am cumpărat două parcele de teren învecinate de câte 500 mp. Una cu banii jos 75.000, cealaltă cu 45.000 cash și 30.000 credit, dacă asta contează.
Am ignorat cu nonșalanță insistențele părinților de a-mi face act de donație la notariat mie personal pentru suma donată, considerând că soția mea este mai presus de orice bănuială murdară. Din păcate, lumea în care trăiam (mai bine zis visam) s-a prăbușit când, la câteva luni după tranzacție, soția mea s-a îndrăgostit de altul (și-a și păstrat conversațiile cu el în computer). Ulterior am aflat că a avut aventuri și cât timp eram eu plecat din țară, pe perioade de câteva luni. Eu nu pot trăi tot restul vieții cu inima îndoită, oare cu cine e ea acum, oare ce face, oare cu cine se mai vede când sunt plecat din țară sau când vin mai târziu de la serviciu? Asta nu e viață.
Problema ați intuit-o desigur: nu am act de donație, dar am documentele de transfer bancar din contul părinților în contul meu, apoi din contul meu în cel al vânzătorului pentru sumele de 75.000 € (primul teren), respectiv 45.000 € (contribuția la al doilea). Ce pot face ca, în cazul unui partaj, soția să nu rămână cu jumătate din terenurile dobândite? Nu sunt un satrap; aș vinde unul dintre terenuri (cel ipotecat), am rambursa creditul și i-ar rămâne ei diferența de bani, însă vreau să-mi rămână întreg măcar al doilea teren, cel cumpărat cu banii jos. Se pot lua în considerare documentele bancare de transfer, eventual și martori, în lipsa actului de donație?
Vă mulțumesc încă o dată!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
Nedumeritul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:43, 23 Februarie 2010
da, acele acte de la banca va vor servi ca probe la partaj si alaturi de un avocat care sa se descurce in acest tip de procese, este foarte posibil sa obtineti procente majoritare din bunuri.
practic 125.000eur sunt ai dvs, si mai aveti creditul, daca doreste bunul, doamna sa ramana cu creditul de achitat in continuare. cel mai bineeste sa vindeti ca sa puteti inapoia creditul. banii cei 125.000eur trebuie sa-i obtineti in totalitate..

incercati sa faceti o hartie de mana cu data de atunci, prin care sa recunoasteti ca azi....parintii mei.... si .... cu domiciul in.....mi-au oferit suma de.....pentru a cumpara un imobil.

stiu ca anumiti colegi vor sari pe mine, ca ce va invatz nu prea e legal, dar e un inceput de dovada, care va fi finalizat prin dovada cu actele bancare. data transferului trebuiesa fie aceeasi cu data scrisa de dvs in aceea hartie.

av.m.vasilescu
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
MYRA CIMPEAN , Avocat
Eu am obtinut 80 % intr-o situatie de acest gen.
Sa nu mergeti insa fara avocat la instanta pt ca riscati sa nu obtineti decat 50% daca nu dovediti.Dsv, aveti obligatia de a dovedi in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Problema ați intuit-o desigur: nu am act de donație, dar am documentele de transfer bancar din contul părinților în contul meu, apoi din contul meu în cel al vânzătorului pentru sumele de 75.000 € (primul teren), respectiv 45.000 € (contribuția la al doilea). Ce pot face ca, în cazul unui partaj, soția să nu rămână cu jumătate din terenurile dobândite?

Donatia poate imbraca forma darului manual - traditiunea si intentia de dona - animus donandi trebuie sa fie intrunite.Asa incat , cu inscrisuri si martori dovediti intentia parintilor de a va remite aceasta suma de bani numai dumneavoastra.

Plata pretului facuta cu o suma de bani importanta , primita de la terte persoana poate conduce la calificarea unui bun ca fiind propriu (art 31 litera f din Codul familiei ).

Succes.;)

Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri! Se pare că ai mei pot să stea mai liniștiți - e vorba de munca lor, care s-ar duce pe apa sâmbetei fiindcă eu am avut încredere oarbă în soție, deși ei au insistat să-mi facă act de donație, ba chiar am fost cu ei la un notar pe Brâncoveanu: aveam programare, am vorbit cu notarul, am adus toate actele dar până la urmă am renunțat eu. Oricum, la procesul care devine pe zi ce trece mai probabil, nu voi merge fără unul dintre dumneavoastră căci nu e vorba de câteva sute, ci de câteva mii și mai ales de sentimentul oribil pe care l-am avut constatând că soția mea a fost una ideală doar până când am primit peste 120.000 € de la ai mei.
Vă mulțumesc încă o dată!
Din experiența dumneavoastră, cam cât durează un asemenea divorț și partaj și cam ce ce cheltuieli presupune în afară de avocat (am auzit de taxă de timbru, alte taxe)? Ar fi bine să intentez eu acțiunea de divorț sau s-o las pe ea?

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă cu creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă imobiliară după divorț? Liviu Manole Liviu Manole Buna ziua. Ma numesc Liviu.In anul 2007 m-am casatorit iar in 2008 am achizitionat impreuna cu sotia un imprumut de nevoi personale cu ipoteca(garantand cu ... (vezi toată discuția)
Renuntare parte la partaj rbg rbg Buna ziua, Se poate sa aflu daca in urma divortului,unul dintre soti renunta la partea lui care ii revine in urma partajului,in favoarea celuilalt ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj mickeyy mickeyy Buna ziua, Sunt in pragul divortului cu sotia si am urmatoarea speta: in timpul casatoriei au rezultat doi copii minori, iar amandoi am cazut de acord asupra ... (vezi toată discuția)