avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj imobil cumpãrat din banii pãrinților
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj imobil cumpãrat din banii pãrinților

Ziua bună și mulțumesc de pe acum pentru ajutor!
Sunt căsătorit de 9 ani, nu avem copii. Părinții mei au vândut o casă în 2008 apoi mi-au dat mie jumătate din bani - 125.000€ - la care noi, soții, am adăugat 30.000 € dintr-un credit ipotecar pe 30 ani și am cumpărat două parcele de teren învecinate de câte 500 mp. Una cu banii jos 75.000, cealaltă cu 45.000 cash și 30.000 credit, dacă asta contează.
Am ignorat cu nonșalanță insistențele părinților de a-mi face act de donație la notariat mie personal pentru suma donată, considerând că soția mea este mai presus de orice bănuială murdară. Din păcate, lumea în care trăiam (mai bine zis visam) s-a prăbușit când, la câteva luni după tranzacție, soția mea s-a îndrăgostit de altul (și-a și păstrat conversațiile cu el în computer). Ulterior am aflat că a avut aventuri și cât timp eram eu plecat din țară, pe perioade de câteva luni. Eu nu pot trăi tot restul vieții cu inima îndoită, oare cu cine e ea acum, oare ce face, oare cu cine se mai vede când sunt plecat din țară sau când vin mai târziu de la serviciu? Asta nu e viață.
Problema ați intuit-o desigur: nu am act de donație, dar am documentele de transfer bancar din contul părinților în contul meu, apoi din contul meu în cel al vânzătorului pentru sumele de 75.000 € (primul teren), respectiv 45.000 € (contribuția la al doilea). Ce pot face ca, în cazul unui partaj, soția să nu rămână cu jumătate din terenurile dobândite? Nu sunt un satrap; aș vinde unul dintre terenuri (cel ipotecat), am rambursa creditul și i-ar rămâne ei diferența de bani, însă vreau să-mi rămână întreg măcar al doilea teren, cel cumpărat cu banii jos. Se pot lua în considerare documentele bancare de transfer, eventual și martori, în lipsa actului de donație?
Vă mulțumesc încă o dată!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
Nedumeritul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:43, 23 Februarie 2010
In primul rand, va sfatuiesc sa stati de vorba cu un avocat, cu doi... aflati niste abordari legale (repet: legale, nu cu contrafaceri de acte) si apoi stati de vorba cele doua parti implicate.
Nu singure, ca sunteti implicati emotional si cu tot respectul va spun ca e inevitabil sa nu aduceti problemele de cuplu in partaj... Stati de vorba cu persoane neutre, macar un avocat, preferabil fiecare cu unul.
Negociati, vedeti prin calcule ca la un partaj prin instanta sunt taxe de timbru care se pierd, bani pe expertize, sume care se pierd din cele comune si nu cred ca ar avea rost.
3% taxa de timbru din valoarea tuturor bunurilor numai pentru reclamant... apoi avocat, expertize (500-800 lei/bun la fiecare etapa procesuala), taxe in cai de atat daca ajungeti... algti avocati, timp si nervi pierduti, alta distractie... si veti face o mare durere din ceea ce a fost odata o casnicie, cu bune si rele.

Asa incat, inainte de divort, de actiuni, informati-va si negociati. Daca nu se poate si nu se poate, banii pierduti in negociere sunt putini pe langa restul, macar ati incercat; si mai faceti si dovada bunei-credinte, ca ati vrut sa fiti decenti etc.

Divortul cu partaj poate dura la prima instanta intre 1 termen si 12 termene... poate mai mult, depinde de cat de rau se cearta partile... numai de ele depinde.
Succes!
:offtopic: Va rog nu redactati mesaje consecutive, topicul devine greu de urmarit; utilizati optiunea editare si veti putea adauga la mesajul anterior, daca la acesta nu ati primit niciun raspuns.
Multumesc pentru intelegere.

Revin sa completez un raspuns pentru ideea ta, Avokitten: nu vad rostul unui act a carui data nu poate fi dovedita; atata timo cat e fara data certa, orice avocat va sustine ca e intocmit pro causa si asta va aduce o parere proasta, de rea-credinta, a instantei.
Am avut cazuri in care mi-au aparut astfel de acte si am cerut dosarul mai la sfarsitul sedintei; am scris pe sala un alt inscris pe care l-au semnat partile prezente si i-am aratat instantei ca, ce chestie, am gasit si noi un inscrie care il combate pe-al lor! =D>
Evident ca instanta nu le-a luat in considerare pe niciunul, al meu pe considerent ca a fost facut in sustinerea argumentarii usurintei intocmirii actelor pro causa, al lor pentru ca nu exista vreo dovada ca nu s-ar fi facut astfel. Existau prezumtii contrare, sigur.
Asa incat, mai facem si falsuri ca sa ingreunam munca unei instante cand usurinta citirii dosatului si probelor ne-ar fi, de fapt, de ajutor. Ne dam cu stangul in dreptul?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
costurile unui proces de partaj : onorariu avocat , taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor ce compun masa partajabila , taxe expertize 600-1200 ron .

durata unui proces de partaj depinde de la caz la caz. poate dura si 2 ani , in functie de complexitatea cauzei .
daca ati putea sa cadeti la un acord cu sotia dvs.in ceea ce priveste partajarea bunurilor, odata cu actiunea de divort redactati si tranzactia de partaj.
avantajul consta in faptul ca vi se restituie taxa de timbru integral in acest caz.

puteti solicita desfacerea casatoriei , daca nu veti ajunge la un consens, ulterior pronuntarii instantei cu privire la divort, puteti solicita si partajul bunurilor comune.
daca se dovedeste culpa paratului in cadrul procesului de divort, reclamantul poate recupera cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă cu creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă imobiliară după divorț? Liviu Manole Liviu Manole Buna ziua. Ma numesc Liviu.In anul 2007 m-am casatorit iar in 2008 am achizitionat impreuna cu sotia un imprumut de nevoi personale cu ipoteca(garantand cu ... (vezi toată discuția)
Renuntare parte la partaj rbg rbg Buna ziua, Se poate sa aflu daca in urma divortului,unul dintre soti renunta la partea lui care ii revine in urma partajului,in favoarea celuilalt ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri după divorț: cum pot avea acces la un cont al soției pe care eu l-am alimentat în timpul căsătoriei? guvidul guvidul Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: Sunt navigator si in urma cu cateva luni in timp ce eram in voiaj am aflat de la sotie ca intentioneaza sa divorteze. ... (vezi toată discuția)