avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Programatorii platesc impozit?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Programatorii platesc impozit?

Buna ziua,
Imi cer scuze daca s-a mai discutat asa ceva. As vrea sa stiu si eu daca se plateste impozit pe venit de catre programatori. Am gasit in codul fiscal de anul acesta o prevedere care spune ca veniturile obtinute din salarii de catre programatori nu sunt impozabile doar ca la noi la firma nu se aplica asa ceva de aceea am si eu 2 intrebari:
1. Exista si criterii suplimentare pe care trebuie sa le indeplineasca firma/angajatul pentru a nu i se mai opri impozitul pe venit?
2. Ce pot face pentru a nu mi se mai opri impozitul pe venit?

Pentru mai multe detalii pun un link catre articolul din codul fiscal:
[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:41, 7 Februarie 2010
Buna seara,
depinde si de domeniul de activitate al angajatorului si de incadrarea programatorului si munca pe care o prestati ( trebuie sa va incadrati in prevederile din codul fiscal)
Ordin nr. 250/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator
Art. 1. - Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Art. 2. - Prin activitatea de creatie de programe pentru calculator, in sensul art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, se intelege activitatile mentionate in anexa nr. 1.
Art. 3. - (1) Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor in prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, conform ocupatiilor specifice prezentate in anexa nr. 1, sunt:
a) actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
b) organigrama angajatorului;
c) fisa postului;
d) copie legalizata de pe diploma de absolvire;
e) carnetul de munca sau copie de pe carnetul de munca;
f) statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003;
g) comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
h) balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.
(2) Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului.
(3) Statul de plata, intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, va fi depus lunar la inspectoratele teritoriale de munca.
Art. 4. - Scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca.
Art. 5. - Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, constituie responsabilitatea angajatorului.
Multumesc frumos pentru raspunsurile acordate. Ma gandeam eu ca trebuie sa mai fie ceva conditii de indeplinit.
Da, e asa frumos spus ca programatorii sunt scutiti de impozit. Insa, cand vezi multitudinea de conditii de lasi pagubas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit neimpozitat - programatori noiklosa noiklosa Buna ziua, Care este cadrul legislativ ce se refera la neimpozitarea veniturilor programatorilor ? Ma intereseaza daca un programator care lucreaza la o ... (vezi toată discuția)
Salariu neimpozabil pentru functionarii din domeniul it Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Buna ziua, Sunt functionar public si imi desfasor activitatea in cadrul Directiei de tehnologia Informatiei si Comunicatii.Intrebarea mea este : Personalul ... (vezi toată discuția)
Scutire de impozit justhopes justhopes Buna!Va rog sa ma ajutati intr-o mare problema.Sunt angajat la o firma pe postul de specialist documentatii studii ,lucrez cu baze de date si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)