avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, este real faptul ca intr-un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, este real faptul ca intr-un contract de vanzare apartament ...

Buna ziua,
este real faptul ca intr-un contract de vanzare apartament cu UZUFRUCT VIAGER,nu mai poti stipula nicio interdictie pentru cumparator de vanzare,inchiriere,instrainare.Asta mi-a spus notara azi.Sa caut pe altcineva sau toti vor reactiona asa.
Daca vinzi unei cunostinte femeie,casatorita cu un barbat alcoolic,care va avea drept la jumatate de apartament(ca bun procurat in decursul casatoriei lor).mi se spune ca mot proteja in niciun fel de potentiala situatie,cand el beat fiind vinde cuiva partea lui,care NU VA RESPECTA dreptul meu de a locui pana la maoarte (UZUFRUCT) si terta parte ce a cumparat sa vina sa incalce drpetul meu,alungandu-ma .MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:06, 7 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai dacă există un interes serios și legitim. Suspiciunea despre ce ar putea să facă sau nu un coproprietar alcoolic, mai ales când acesta nu poate vinde decât nuda proprietate nu constituie interes serios și legitim. Nuda proprietate înseamnă doar dreptul de dispoziție (abusus; de a demola, extinde construcția, vinde, dona etc.), însă nu și celelalte două componente ale dreptului de proprietate, pe care le deține uzufructuarul, după cum o spune chiar denumirea de uzufruct: dreptul de folosință (usus; ca locuință proprie, sediu profesional etc.) și dreptul de a culege fructele (fructus: adică atât fructele naturale dacă există, de exemplu, o grădină de legume, o livadă cu pomi fructiferi, ceva animale domestice etc. sau fructele civile, cum ar fi chiriile încasate pentru închirierea imobilului sau unor părți ale acestuia).

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Art. 627 din codul civil spune ca "Prin convenţie sau testament se poate interzice înstrăinarea unui bun, însă numai pentru o durată de cel mult 49 de ani şi dacă există un interes serios şi legitim, termenul începând să curgă de la data dobândirii bunului."

Deci da, puteti adauga o clauza care sa interzica instrainarea timp de maxim 49 de ani sau pana la decesul dvs.

Insa, "Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprită prin stipularea inalienabilităţii." Adica daca cumparatorul decedeaza, mostenitorii legali vor deveni proprietari.

~ final discuție ~