Contul 267 "Creante imobilizate"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta creantelor imobilizate sub forma împrumuturilor acordate pe termen lung altor entităti, precum si a altor creante imobilizate, cum sunt depozite, garantii si cautiuni depuse de entitate la terti.
Contul 267 "Creante imobilizate" este un cont de activ.
În debitul contului 267 "Creante imobilizate" se înregistrează:
- sume plătite reprezentând valoarea împrumuturilor acordate altor entităti (512, 531);
- dobânzile aferente creantelor imobilizate (763);
- valoarea garantiilor depuse la terti (411)*)
- valoarea bunurilor cedate în regim de leasing financiar (212, 213, 214);
- diferentele favorabile de curs valutar, aferente împrumuturilor acordate în valută, rezultate din evaluarea acestora la cursul de la închiderea exercitiului (765);
- diferentele favorabile aferente creantelor exprimate în lei, a căror decontare se face în functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora, la închiderea exercitiului financiar (768);
- dobânzi aferente creantelor imobilizate (766).
În creditul contului 267 "Creante imobilizate" se înregistrează:
- valoarea împrumuturilor restituite de terti (512);
- dobânzile încasate, aferente creantelor imobilizate (512);
- valoarea garantiilor restituite de terti (512);
- creanta reprezentând ratele aferente leasingului financiar (411);
- valoarea pierderilor din creante imobilizate (663);
- diferentele nefavorabile de curs valutar, aferente împrumuturilor acordate, rezultate în urma evaluării acestora la cursul de la închiderea exercitiului sau în urma încasării creantelor (665);
- diferentele nefavorabile aferente creantelor exprimate în lei, a căror decontare se face în functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora, la închiderea exercitiului financiar (668).
Soldul contului reprezintă valoarea împrumuturilor acordate si a altor creante imobilizate.
---------
Ma gindesc ca e o garantie pe termen lung si atunci ar fi potrivit contul 267, cu functiunea de mai sus
*) functiunea de mai sus am preluat-o de pe net ; contul 411 nu are ce cauta acolo, cred ca 401 e corect ; am rugamintea sa verificati in monitorul oficial textul de mai sus