avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procură dezbatere moștenire Bună ziua, Aș dori să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procură dezbatere moștenire Bună ziua, Aș dori să las o ...

Procură dezbatere moștenire

Bună ziua,
Aș dori să las o procură pentru dezbaterea moștenirii după mama (obținere acte adiționale, dacă este nevoie). Sunt singurul moștenitor.
Aceste procuri sunt standard sau ar trebui să fiu atentă la ceva anume?
Nu aș vrea să întâmpin probleme; e.g. să îmi pierd drepturile succesorale sau să mi se înstrăineze bunurile, etc.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:45, 7 August 2024
Certificatul de mostenitor cuprinde clauze obligatorii si optionale, nu o sa le scriu aici, nu inteleg scopul. Mostenirea este o institutie juridica, ce clauze sa fie?
Unele operatiuni din cursul dezbaterii succesorale, adiacente acesteia, au nevoie de procuri speciale, nu generale. De aceea este bine a se analiza bine situatia si a se croi o procura asa cum are nevoie omul, asta spun. Ca procuri date generic de care se impiedica mandantul la fiecare pas am vazut toti, si in instanta si in proceduri extrajudiciare.
Daca userul de aici are nevoie sau nu de clauze special analizate si adaptate lui, nu stiu. E bine sa se evite nevoia de inca un drum sau doua, de vreo completare la procura, de lucruri neterminate.
Dpdv avocatesc, succesiunea este mai mult decat prezentarea la notar si eliberarea unui certificat de mostenitor adesea, presupune unele operatiuni adiacente, unele imediate sau concomitente cu procedura notariala.
Mostenirea este o institutie juridica, ce clauze sa fie?


Pai asta va întreb eu pe dvs de 3 comentarii încoace, din moment ce tot insistați pe "clauze". Citiți-va primul comentariu.
Ca "dacă procura sau mostenirea cuprinde clauze?"
Clauzele sunt la convenții, la contracte.
De ce discutam despre "clauze" în contextul unei procuri pentru dezbaterea succesiunii și în contextul unei moșteniri?
Pentru alte acte ulterioare, se vor lăsa împuterniciri distincte.
Notarul știe ce are de făcut, ca ma îndoiesc ca o fi la prima procura de genul. Notarul autentifica ce cere clientul.
Dacă clientul nu știe ce vrea (încă), va rezulta o procura "generică ".
Pentru user: mergeți la notariat și discutați direct acolo ce aveți de făcut după dezbaterea succesiunii.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
raluk0207, utilizator
Nu gasesc nimic referitor la clauzele unei mosteniri, nu vad sa fi amintit pe undeva asa ceva si nu inteleg exact ce anume mai pot clarifica si de ce discutam intre noi, mai ales in contradictoriu, aparent. E ok ca eu sa am unele opinii, altii altele, userul urmeaza sa aleaga.

Contractul de mandat, fie el exprimat prin procura autentica, fie nu, este un contract si, ca orice alt act juridic contine clauze. Clauze privind partile, clauze privind intinderea puterilor mandatarului, clauze privind incetarea lui etc.

Userul se poate duce la un notar care stie exact ce procura ii trebuie omului pentru fix exact procedura notariala, cum este indrumat si mai sus. Notarul il ajuta sa o redacteze din acest punct de vedere al nevoilor in dezbaterea unei succesiuni.
Totusi, asa cum aratai, notarul autentifica ce cere clientul, iar clientul nu stie mereu de ce are nevoie dpdv juridic, de aceea si intreaba daca sunt standard sau trebuie sa fie atent la ceva anume. La asta am raspuns, in opinia mea ar ajuta sa analizeze bine ce imputerniciri ar putea aparea in legatura sau pe langa dezbaterea mostenirii. Deseori clientului i-ar fi de folos ca in acea procura (sau imputernicire, cum i-am spus eu sau contract de mandat cum zice Codul civil) sa fie trecute clauze care i-ar usura unele lucruri clientului. Aceste lucruri clientul nu le stie, de regula, caci nu are experienta mai multor mosteniri de la distanta dezbatute prin mandatar, insa un avocat le stie, ca reprezinta clienti la notar uneori si, in urma intrebarilor, se poate preveni o cheltuiela ulterioara cu o procura noua sau cu vreun drum in tara. Cel ce trage spuza pe... procura clientului este avocatul, cel ce il invata sa isi apere drepturile, de aceea ii dadeam sfaturi exact referitor la asta si in directa legatura cu intrebarea sa. Toate acestea erau destinate userului.

Este adevarat ca un notar vede altfel lucrurile si este normal asa, nu neg, nu contrazic, el are alta treaba de facut si o face pe a lui.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~