avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un divort totusi mai complicat!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un divort totusi mai complicat!

Am si eu o situatie.
Un cuplu a hotarat sa divorteze dupa cativa ani de casnicie din care a rezultat un copil de doi ani. De mai bine de jumatate de an, sotul locuieste in alt oras ( jobul sau fiind de o asa natura incat l-a obligat sa se mute).
Sotia nu doreste sa introduca ea actiunea de divort si astfel aceasta sarcina ii revine sotului.

Problema este ca sotului ii este aproape imposibil sa lipseasca de la locul de munca si deci ii este foarte greu sa se prezinte la tribunal, in orasul cu ultima resedinta comuna, pentru introducerea divortului.( astfel tot amana introducerea actiunii de divort sperand ca la un moment dat va putea primi o zi libera)

1. Ce se poate face in acest caz? Un avocat a spus ca in cazul unui divort, este obligatoriu ca reclamantul sa se prezinte personal la tribunal. Si ca singura situatie in care poate imputernici avocatul este atunci cand este plecat din tara. As vrea sa rog pe acei avocati cu experienta care citesc acest forum sa imi spuna daca exista si alte situatii sau motive pt care instanta sa accepte imputernicirea avocatului!

2. Care este rolul unui martor in proces? In aceasta situatie , un martor nu va putea sa spuna mai mult decat ca reclamantul si-a schimbat domiciliul in alt oras si ca cei doi nu mai locuiesc impreuna. Cei doi nu au avut neintelegeri sau scandaluri la care sa asiste cineva, astfel ca un martor nu poate spune nimic de vreo neintelegere dintre cei doi ( de multe ori ei chiar au lasat impresia unei familii fericite, chiar daca nu era asa).

3. Cate infatisari sunt la un proces de divort fara complicatii si cat timp poate sa dureze?

4. Ce alte motive decat cele din lege, se pot invoca la divort? Pt ca, dupa cum am spus, in acest caz cei doi nu au avut neintelegeri iesite din comun, pur si simplu au ajuns la concluzia ca au gresit in momentul in care s-au casatorit si in momentul in care au incercat sa salveze situatia cu un copil. ( oricum, divortul se vrea din culpa comuna) ( repet, sotul vrea sa divorteze pt ca nu poate ramane alaturi de o femeie doar pt copil insa ea nu ar vrea sa divorteze pentru ca se gandeste la copil ).

5. Sotul poate invoca ca motiv " parasirea domiciliuli conjugal" de catre el? Il va afecta asta la stabilirea programului de vizita a minorului ( pe care nu l-a neglijat nici acum si il viziteaza la cateva saptamani )? Sau poate il va afecta la stabilirea pensiei de intretinere?
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2006
Kittyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: anca_diana , utilizator 22:50, 7 Noiembrie 2006
B-) Nu sunt avocat dar sunt economist si imi exprim o parere.Practic sotii sunt despartiti in fapt.Ptr despartirea in drept trebuie o hotarare judecatoreasca definitiva.Cea mai rapida cale este cea a " divortului cu acordul partilor " avand in vedere ca intre parti nu au fost scandaluri sau discutii, si ca sotii au hotarat asa, ca nu mai pot convietui in comun.E mai greu cu privire la copil.El e singurul care va suferi cel mai mult.Aici e greu sa dai sfaturi........indiferent ce esti.
Daca un sot introduce cererea de divort si nu poate sa sa se prezinte la termene, actiunea va fi considerata retrasa.Daca insa celalat sot dupa ce primeste citatia formuleaza o cerere reconventionala prin care cere si el desfacerea casatoriei, procesul merge mai departe. Nu se poate cere desfacerea casatoriei prin acordul partilor pt.ca exista copilul.
B-) ba eu cred ca da.Atata timp cat se prezinta ambii soti in fata instantei si spun ca nu mai pot continua convietuirea, si ca amandoi sunt de acord sa divorteze, avand in vedere si despartirea in fapt.Practic ea exista dar trebuie acoperita printr-un act legal.Mai ales daca au trecut mai mult de 6 luni.....Despartirea in fapt este situatia reala.Despartirea in drept este cea legala care confirma situatia reala.Referitor la copil/ copii, instanta va decide normal incredintarea acestora catre mama, cu dreptul de vizitare a minorilor de catre tata.Normal. Daca nu era vorba de despartire in fapt, poate ca instanta mai acorda termenul de impacare ( concilierea ) ...dar asa....? si mai ales ca au hotarat de comun acord asta.

infatisari la proces? pai daca e cu acordul ambelor parti se termina totul la o singura infatisare cu conditia sa fie ambii prezenti in fata judecatorului.Eu am asistat personal la asa ceva.

" EA nu vrea sa divorteze pt ca se gandeste la copil" Gresit. Total gresit. Pai un copil trebuie sa aiva ambii parinti LANGA EL. Te ajut eu. Nu te mai gandi. Copilului tot rau ii e asa. Situatia va continua la fel, cu vizitele tatalui.Copilul nu are nevoie de " vizitele " tatalui ci de TATA. Nu are sens sa te mai amagesti singura. El nu se mai intoarce.Rupe coada pisiscii si gata.Tatal oricum va exista. Parerea mea.Gandeste-te.

Stabilirea pensiei de intretinere nu are nici o legatura cu parasirea domiciliului de catre tata. Aceasta se stabileste in functie de veniturile tatalui.Se va stabili in cuantum de o treime din sslariul acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat
B-) infatisari la proces? pai daca e cu acordul ambelor parti se termina totul la o singura infatisare cu conditia sa fie ambii prezenti in fata judecatorului.Eu am asistat personal la asa ceva.
B-) " EA nu vrea sa divorteze pt ca se gandeste la copil" Gresit. Total gresit. Pai un copil trebuie sa aiva ambii parinti LANGA EL. Te ajut eu. Nu te mai gandi. Copilului tot rau ii e asa. Situatia va continua la fel, cu vizitele tatalui.Copilul nu are nevoie de " vizitele " tatalui ci de TATA. Nu are sens sa te mai amagesti singura. El nu se mai intoarce.Rupe coada pisiscii si gata.Tatal oricum va exista. Parerea mea.Gandeste-te. :-/

Alte discuții în legătură

Judecata in lipsa mea jus7m jus7m am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Sotul meu are un copil cu concubina sa VIORICA ILIESCU VIORICA ILIESCU buna ziua! va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri...sunt casatorita de 15 ani,am doi copii ,de15 si 16 ani si locuiesc singura de 10ani,deoarece ... (vezi toată discuția)
Divort adreana adreana Sotul meu a inaintat divortul prin tribunal.Am primit citatia si am vazut ca si-a angajat un avocat Din culpa comuna. Avem o fiica de 16 ani .Eu nu as vrea sa ... (vezi toată discuția)