avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea granitei cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea granitei cu un minor

Buna ziua! Sunt divortata de 6 ani si in urma divortului am obtinut si custodia copilului. Fetita mea are 9 ani si as dori sa pot pleca cu ea in vacanta in Franta la sora mea si pe litoral in tarile invecinate. Din cate stiam eu are nevoie de o declaratie de la tatal ei pentru a putea trece in afara cu fetita. Dar tatal ei este stabilit in Spania de 5 ani, cu acte in regula si nici nu vrea sa auda sa imi dea vreo declaratie pt copil. Eu consider ca este dreptul copilului sa poata vedea si o tara straina daca am posibilitatea sa ii ofer acest lucru. As dori sa stiu exact daca fata are nevoie de aceasta declaratie din partea tatalui daca este in custodioa mea si in decizie nu specifica nici macar ca tatal ar avea dreptul sa o vada deoarece el nu a cerut acest lucru in proces. In decizia de divort specifica doar faptul ca fata imi este data mie iar tatal are obligatia de a plati o pensie de 75 Ron. Chiar nu pot pleca in vacanta cu copilul meu minor daca tatal nu vrea sa ii dea dreptul acesta? Eu am un loc de munca destul de bun si chiar imi doresc sa pot avea parte si de o vacanta in strainatate impreuna cu copilul meu. De cativa ani imi doresc sa fac lucrul acesta dar tatal copilului nu vrea sa imi dea o declaratie . Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 18:07, 8 Februarie 2010
Daca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul minor, atunci nu mai aveti nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara cu copilul.
Nu va trebuie declaratie din partea tatalui daca aveti hotarare definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul. Puteti trece granita cu copilul fara nicio problerma.
Nu mai este necesara declaratia intrucat prin sentinta vi s-a incredintat minorul si s-a pronuntat divortul.Veti avea nevoie doar de acea sentinta in original si copie legalizata ptr siguranta in vederea prezentarii organelor de frontiera.
~ Conținut șters la cerere ~
Teama pe care o aveti dvs. este faptul ca ati auzit ca s-au intamplat cazuri in care nu s-a putut iesi cu minorul din tara chiar si in urma unei hot. jud, definitive si irevocabile.
Sigur, sunt si exista astfel de cazuri dar nu se aplica in situatia dvs.intrucat fostului sot nu i s-a acordat dreptul de a avea legaturi personale cu minorul si dreptul la vizita, asta pentru ca nu a formulat o astfel de cerere. Daca unul din aceste drepturi existau atunci temera dvs. era justificata....

Alte discuții în legătură

Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Scoaterea din tara a unui minor gogitu gogitu Buna ziua , ma numesc Georgiana si in urma divortului de acum 3 ani , fetita in varsta de 6 ani a ramas in custodia mea , tatal avand drept de vizitare de 2 ... (vezi toată discuția)
Calatorie cu minor in strainatate (parinti divortati) ContSters231389 ContSters231389 Buna seara. Sunt mama unei fetite de 5 ani, divortata anul trecut. Fetita mi-a fost incredintata spre crestere, prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)