avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatii fata de fratele schizofrenic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatii fata de fratele schizofrenic

Buna ziua. Fratele meu, care locuieste cu mama la distanta de peste 100km, este bolnav psihic (dementa si schizofrenie). Saptamanal merg sa-l ajut cu mancare, utilitati, medicamente. Din cauza bolii pleaca des de-acasa si uneori este sesizata politia de catre cei afectati de comportamentul lui. politia imi da amenda pe motiv ca nu-l tin sub observatie, fiind considerat sustinator legal in acceptiunea codului Familiei. Intrebare: sunt obligat sa-l supraveghez 24/24? sunt obligat sa renunt la viata mea (servici, familie) si sa devin paznicul lui?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 19:23, 6 Septembrie 2024
Buna ziua,


Singura solutie este ca dvs. sau un parinte sa va numiti tutuore al fratelui dvs.Aceasta se face luand legatura cu un avocat care sa va ajute. In felula cesta il internati dvs. de cate ori considerati in spital psihiatric, i se acorda ajutor acolo.Daca dupa 2-3 saptamani e externat, faceti pauza o saptamana doua si il reinternati daca refuza tratament.E necesar sa aibe carte de munca pe undeva sau sa fie persoana in intretinere a unui salariat, sa nu platiti spitalizare. In rest , daca nu va decideti sa fiti tutore, nu il interneaza nimeni, deoarece legea e asa fel facuta ca i se solicita acordul bolnavului.E singura solutie , nu va ajuta nimeni in Romania. In felul acesta nu mai se solicita acordul bolnavului pentru internare, care de multe ori refuza.E necesar doar acordul dvs. ca tutore.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
Constantin Vera, Contabil
Dar dacă deveniti tutore, deveniti și responsabil.
Contestati qmenda daca chiar ati primit , ca nu e treaba dvs sa il urmăriți.
Codul Familiei a fost abrogat de prin 2011 odată cu întrarea în vigoare a NC Civil asa ca e greu de crezut ca milițienii va amendau pe dvs motivând sancțiunea pe dispozițiile respective.
Ar trebui să cereți să foți numit tutore al fratelui.
Multumesc. Problema nu e internarea, culmea e ca s-a dus si singur. A avut o criza in care am fost nevoit sa plec din Brasov (eu fiind plecat din Bucuresti de la ora 05:30) sa-l iau din Calarasi, nu dorea acasa, l-am dus la cererea lui la Sapunari (orele 21:00) iar acolo medicul a zis ca nu-i de internare si sa vin cu trimitere de la medicul de familie. Scuzati expresia, dementa totala.

Alte discuții în legătură

Instituirea tutelei asupra mamei bolnave ContSters61389 ContSters61389 Mama este grav bolnava de dementa mixta si intentionez sa deschid actiune pentru tutela.Vreau sa stiu daca dupa instituirea tutelei pot sa o internez intr-un ... (vezi toată discuția)
Alcoolismul nicol-dd nicol-dd Daca un membru al unei familii este alcoolic si nu recunoaste, daca a ajuns in stadiul critic de a nu mai dori sa se spele,sau sa se mai uite in oglinda, isi ... (vezi toată discuția)
Sunt tutorele fratelui meu bolnav de schizofrenie, dar aș vrea să renunț la această responsabilitate. care este procedura? ahileahile ahileahile Fratele meu are schizofrenie prin punere sub interdictie de catre un judecator am devenit tutorele lui el nu a fost de acord sa-i fiu tutore, as vrea sa renunt ... (vezi toată discuția)