Sunt o persoană cu handicap accentuat. Am lucrat 32 de ani, după standardele valabile pentru orice persoană de sex feminin născută în 1955. Handicapul meu este congenital, deci tot stagiul contributiv a fost completat în condiția asta.
Întrebarea mea este: ce punctaj suplimentar ar trebui să primesc la recalcularea după noua lege? Deocamdată am în plus doar un punctaj pentru stabilitate. Pensia s-a redus cu 700 lei, chiar dacă a crescut suma punctajelor (pe tot stagiul de cotizare).
Aș fi recunoscătoare pentru orice opinie care m-ar orienta cât de cât, ca să știu ce am de făcut. Mulțumesc.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 360/2023 NU prevede suplimentarea punctajelor pentru munca in conditii de handicap , ci doar reducerea varstei standard de pensionare . Vi s-a redus pensia CUVENITA , dar nu si cea IN PLATA , care ramane la fel . Se aude ( din gura politicienilor ) ca vor incerca sa schimbe cate ceva pentru persoanele cu dizabilitati , ramane de vazut …
Mulțumesc, aveți dreptate cât privește pensia în plată. Doar că la mine ”pensia cuvenită” era anterior mai mare tocmai din cauză că punctajul total obținut în 32 de ani de muncă s-a împărțit la 20 (vechimea obligatorie la handicap accentuat), în loc de 30 (vechimea standard la generația mea). Am trecut astfel de la un punctaj lunar de 1.41 la 2.11 - o recalculare care mi s-a aprobat în instanță.
În prezent, presupunerea că aș putea primi punctaj suplimentar pentru handicap vine din articolul 88 al legii 360/2023, care zice că:
”(3) Persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. b) beneficiază de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap”. Ceea ce se referă la handicapul accentuat. Am regăsit aceste precizări și în normele de aplicare.
Mulțumesc, domnule Carp, acum totul pare mai limpede. Văzând decizia, mi s-a părut totuși curios ca trecerea la un punctaj superior (de la 40 la 44, cu zecimalele aferente) să ducă la o diminuare cu 700 lei (vreo 16%) a pensiei cuvenite. E puțin ca și cum pensia ”în plată” nu ar (mai) fi și ”cuvenită”.
Probabil că asta vine din actuala formulă de calcul, cu ”punctul de referință”.