avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna ziua , va multumesc pentru raspunsul la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna ziua , va multumesc pentru raspunsul la intrebarea anterioara ...

buna ziua , va multumesc pentru raspunsul la intrebarea anterioara si revin cu o alta . Inainte de anul 2012 ( nu mai retin anul exact ) asociatia de locatari care functiona intr-un uscator la etajul 4 din acelasi bloc dar la alta scara ne-a cerut acordul sa ocupe un spatiu cu destinatia uscator pe care il folosea un vecin la parter ( un metru latime si vreo 2 lungime ) si se se extinda si pe holul de la intrare cat sa faca o incapere aproape patrata , Nu stiu cati locatari au semnat . dar va spun situatia scarii blocului unde am cumparat un ap. de la fostul proprietar . Scata blocului a fost construita pentru navigatori si familiile lor . CEI CARE NU AVEAU UNDE STA S-AU MUTAT INAINTE DE A FI SCARA RACORDATA LA UTILITATI , Cel putin la ap meu nicio usa nu este la aceleasi dimensiune cu alta . , cred ca nici subsolul nu a fost terminat ( nu cred , sunt sigura ) pentru ca pana acum 2-3 ani nu avea nici scara de acces nici zid cu usa sa separe parterul de subsol asa cum au toate blocurile . Deci toti barbatii erau plecati pe ocean la pescuit iar femeile au ramas in romania cu copii i . , care cu serviciu care casnice , , Parterul scarii si nu numai a devenit locul de refugiu al tuturor derbedeilor care erau izgoniti de la alte scari , au spart geamurile de la usa de intrare , au dat foc la intrerupatoarele de lumina , au afumat grinzile cu lumanari in noptile de PASTE , , sobolanii iti treceau printre picioare ( in anul 1996 cand am cumparat ap. ) La subsol , am aflat mai tarziu era apa pana la genunghi si nu numai apa , In ciuda tuturor interventiilor facute si a cheltuielilor aferente subsolul este si acum plin cu apa si tantari si degaja un miros pestilential si tantarii ne intra si in gura cand vine echipa cu dezinfectia si deratizarea ( obilatorie cel puti de 2 ori pe an - ordin de la primarie ) in cocluzie , am cerut asociatiei de proprietari SA PLATEASCA O CHIRIE LUNARA care sa intre in fondul de reparatii destinat exclusiv scarii noastre , am intocmit tabel nominal cu semnaturile a 13 proprietari din 19 ap cate sunt pe scara si l-am depus cu nr de inregistrare l a sfarsitul anului 2020 , , presedinta refuza categoric punerea pe ordinea de zi a adunarii generale , pe motiv ca s-a prescris dreptul de proprietate a spatiului respectiv , Nu va mai spun cum decurg adunarile Din 360 ap , la primul tremen nu vin niciodata jumatae =1 iar la urmatorul , majoritatea sunt acolitii ei ( din 15 -20 cati sunt ) te acopera cu vocea si nu poti expune problema , Cel putin eu m-am scarbit de toti si de toate , Presedinta vine la sediul asociatiei doar sa semneze LISTA CHELTUIELILOR DE INTRETINERE si isi atribuie un salariu lunar de 1500 lei , Nu mai spun ca nu cunosc niciun membru din comitelul asociatiei sau pe cenzor , MULTUMESC , multa sanatate
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 12:10, 9 Septembrie 2024
Buna ziua

Art. 563 Cod Civil
(1) Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deţine fără drept. El are, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dacă este cazul.
(2) Dreptul la acţiunea în revendicare este imprescriptibil, cu excepţia cazurilor în care prin lege se dispune altfel.

1. solicitati presedintelui documentele care au stat la baza acordului de a folosi acel spatiu
presedintele este obligat legal sa raspunda in termen de 10 zile

2. daca anumite aspecte nu se pun pe ordinea de zi, proprietarii au dreptul sa convoace o adunare generala. E nevoie insa de 20% din proprietari.
din nou, presedintele este obligat sa faca demersurile necesare convocarii conform cu ordinea de zi propusa.

Din legea 196/2018

Articolul 47
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.


Articolul 36
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.


Articolul 57
e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;
multumesc pentru raspuns , dar as vrea sa stiu daca putem cere chirie pentru spatiul folosit de asociatie iar sumele rezultate sa intre in fondul de reparatii exclusiv al scarii noastre :? multumesc ,. multa sanatate .
Buna ziua

Atat timp cat exista o singura asociatie, nu are nici un sens. Pentru ca exista un singur fond de reperatii.

Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari. Ele alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor.

Desi acociatia poate decide crearea unui fond cu destinatie speciala, nu se poate alimenta din veniturile obținute din exploatarea proprietății comune. Legea e clara aici.

Daca puteti, legea permite divizarea asociatiei existente in doua sau mai multe asociatii, pe scari/tronsoane daca este tehnic posibil (fiecare scara are bransamente proprii si proprietatea comuna poate fi individualizata). In acest fel, asociatia dvs poate percepe chirie asociatiilor vecine care se folosesc de proprietatea dvs comuna.

Alfel, daca impuneti chirie asociatiei, aceasta suma va fi platita de toti locatarii (indiferent de scara) si va merge in fondul de reparatii al asociatiei dvs.

legea 196/2018

Articolul 13
(1) Asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu.
(2) În condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociații de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson.
(3) Divizarea unei asociații de proprietari existente în două sau mai multe asociații, pe scări sau tronsoane, se face numai în condițiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson, la propunerea majorității proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majorității proprietarilor din asociația ce urmează a se diviza.
(4) Dacă este cazul, asociațiile de proprietari înființate pe scări sau tronsoane de clădire își reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere.


Articolul 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua.am și eu o intrebare.acum patru ani ne-am transformat ... Mircea Cojocaru Mircea Cojocaru Bună ziua.Am și eu o intrebare.Acum patru ani ne-am transformat din asociație de locatari în asociație de proprietari.Blocul este format din 4 scari.Pina ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc intr-un complex de 2 blocuri si nu avem asociatie ... MihaelaElenaD22 MihaelaElenaD22 Buna ziua! Locuiesc intr-un complex de 2 blocuri si nu avem asociatie de proprietari iar \"intretinerea\" este stransa de un vecin care ii tine evidenta pe un ... (vezi toată discuția)
Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am ... zmarius zmarius Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am despărțit de cealaltă asociație, având restanțieri. Plățile (apă și curent pe scară) le ... (vezi toată discuția)