avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire de la bunic, va rog ajutati-ma sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire de la bunic, va rog ajutati-ma sau indrumati-ma

Buna seara
Bunicul meu are chitanta de mana "la actele casei" si acum vrea sa o lase pe numele meu vreu sa fac o procura (imputernicire) pe numele meu, asta sa pot face eu actele fara al plimba prin tot Bucurestiul, aveti idee cat ma costa asta, cine o poate face, cat dureaza dupa care as vrea sa fac actele pe numele meu cat ma costa in mare si cat dureaza sau alte soluti.

Va multumesc. Adrian
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:39, 7 Februarie 2010
Ce inseamna chitanta de mana?
Pentru ca cineva sa lase mostenire,sa doneze sau sa vanda un imobil trebuie sa aiba titlu de proprietate care sa ateste ca acel bun ii apartine,daca nu are titlul de proprietate trebuie sa mearga la primarie sa ceara sa-i fie eliberat acel titlu,dupa care poate sa lase prin donatie sau prin alta modalitate legala, acel imobil.
Domnule marius 33,
Primaria nu elibereaza titluri de proprietate pentru case cu atat mai mult cu cat este vorba de o chitanta sub semnatura privata. Mai ganditi-va putin.
1. mergeti cu bunicul la notariat sa va dea o procura pentru a-l reprezenta in vederea obtinerii actelor de proprietate pentru casa (notarul o va formula corespunzator). Costa cam 30-50 RON, depinde de notar.
2. Incercati sa obtineti Ordinul prefectului pentru casa si curte, in baza legii 18/1991. Documentatia se depune la primarie si consta din:
- cerere si copie acte identitate bunic;
- extras registrul posesori 1990 (de la primarie, in acest document trebuie sa figureze bunicul);
- extras registru agricol 1986-1990 (de la primarie);
- istoric de rol fiscal pentru a dovedi plata impozitului de catre bunic pentru casa si curte (de la serviciul de taxe si impozite al primariei);
- schita cadastrala a imobilului, facuta de un expert autorizat;
- declaratii de la vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea rezultata din registre;
Odata obtinut acest Ordin al prefectului, care constituie actul de proprietate pentru casa si curte, se va face cadastrul si intabularea pe numele bunicului. Dupa aceea, bunicul va poate face contract de vanzare-cumparare.
Atentie, daca bunicul are o varsta foarte inaintata, poate fi necesar ca la notariat sa vi se solicite o expertiza de dovedire a discernamantului, ori sa fie asistat de un reprezentant al autoritatii tutelare de la primarie...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)
Nu avem acte pe casa gabrielarosu gabrielarosu buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)