avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Bună ziua, Am nevoie de sfatul și îndrumarea ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Bună ziua, Am nevoie de sfatul și îndrumarea dumneavoastră ...

Bună ziua,

Am nevoie de sfatul și îndrumarea dumneavoastră în legătură cu o situație recentă prin care am trecut într-un magazin Lidl din Strada Cuza Vodă, România, și în care am întâmpinat dificultăți legate de aplicarea Legii nr. 280/2023. Conform acestei legi, persoanele însoțite de copii sub 5 ani ar trebui să beneficieze de prioritate la casele de marcat.

Situația a fost următoarea:

În data de 08/09/2024, în jurul orei 16:30, am fost la magazinul Lidl împreună cu soția și cei doi copii ai mei, unul de 2 ani și celălalt de 7 ani. La recomandarea unui agent de securitate al magazinului, ne-am mutat de la o casă de marcat la casa nr. 1, unde ni s-a spus că vom avea prioritate. Însă, odată ajunși acolo, am constatat că nu ni s-a permis să trecem în față, clienții ignorându-ne, iar personalul magazinului nu a intervenit.

Soția mea a început să filmeze, nemulțumită de situație, însă casiera a reacționat agresiv, ridicând tonul și spunând că nu avem voie să filmăm. Ulterior, a fost chemat managerul magazinului, care ne-a explicat că nu este responsabilitatea magazinului să ne asigure prioritatea, ci a clienților să ne ofere locul. Personalul magazinului a recurs la amenințări că va chema intervenția de securitate, iar când agentul de intervenție a sosit, a constatat că nu încălcasem nicio lege și aveam dreptul să solicităm prioritate. Am perceput chemarea agenților de pază externi ca o încercare de intimidare.

Consider că am fost supus unei nedreptăți și că Legea nr. 280/2023 nu a fost respectată, însă nu știu exact care este autoritatea responsabilă pentru astfel de situații. De asemenea, aș dori să știu cum ar trebui să procedez pentru a rezolva această problemă și pentru a-mi apăra drepturile în mod legal.

Vă rog să-mi oferiți sfaturi despre:

Care este autoritatea care ar trebui să se ocupe de astfel de plângeri (ANPC sau altă instituție)?
Ce pași legali ar trebui să urmez pentru a mă asigura că această situație este soluționată corect?
Ce sancțiuni se aplică pentru nerespectarea legii în astfel de cazuri și cine este responsabil (magazinul sau clienții)?
Vă mulțumesc anticipat pentru orice sugestie și îndrumare!

Cu stimă,
Florin
Cel mai recent răspuns: client28 , utilizator 20:38, 8 Septembrie 2024
Buna ziua

legea 280/2023

Articolul 1
Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Articolul 6
(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor art. 1-3, cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei;
(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
a) personalul de control cu atribuții în acest sens din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru faptele contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a);

Deci in cazul de fata ANPC este institutia care trebuie sa constate si sa aplice sanctiuni in cazul nerespectarii acordarii prioritatii la casele de marcat.
in formularul de la anpc, nu exista nici o optiune unde sa pot depune aceasta plangere,
Nu reusesc sa imi dau seeama unde se incadreaza

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate. este valabil ... Grig2 Grig2 Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate. Este valabil la iesire din tara sau intrare la posturile vamala? (vezi toată discuția)
Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ... cris2d2 cris2d2 Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este ... (vezi toată discuția)
Penalizări abuzive și comportament nepotrivit față de colegii de muncă. cum putem opri aceste lucruri? AMary123 AMary123 Lucrez la un magazin,si s-au \"trezit\" doua fete cu chef de sefie!una dintre ele a spus ca la greseli suntem penalizati adaugand o ora in plus in ... (vezi toată discuția)