avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara, sora mea a fost diagnosticată cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara, sora mea a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, ...

Bună seara, sora mea a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, nu se tratează fiind în faza de psihoza acută. Refuză să ceară pensia de invaliditate, în situația în care nu are nici un venit. Ca să pot cere pensia în locul ei trebuie să o pun sub interdicție în tribunal. Locuiesc în străinătate iar ea locuiește în București. Ce responsabilitate civilă și penală aș avea dacă sora mea ar săvârși fapte împotriva legii? Ar putea locui singură sau ar trebui internată într-un azil? Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:25, 12 Septembrie 2024
In primul rand sora dvs trebuie sa isi ia tratamentul prescris, sa mearga la controale periodice si sa incerce sa tina boala sub control. Insa de una singura nu o va putea face si de aceea este necesar sprijinul familliei extinse si mai ales supravegherea.

Se pot face internari nevoluntare cand e in criza, insa ele au o durata de timp limitata.

Asa cum este acum nu raspundeti dvs pentru faptele ei.

Daca insa instituiti tutela speciala si deveniti tutore, atunci da aveti obligatia de a supraveghea si veghea la respectarea drepturilor si intereselor bolnavei, dand seama anual in fata instantei de tutela despre modul de indeplinire a acestor obligatii.

Nu cred insa ca veti putea obtine tutela daca va aflati in strainatate caci este nevoie de o persoana care sa poata fi apelata si prezenta oricand e nevoie.

Cu tutela instituita insa ati putea o interna intr o institutie care sa o supravegheze.
Bună seara, mulțumesc pentru răspuns.
Problema majoră e tocmai faptul ca refuză net tratamentul, fiind convinsă ca nu e bolnava și ca o singură doză de tratament ar omoara-o. Cu cat încercăm să o convingem, cu atât devine mai suspicioasă la adresa mea și a fratelui meu.
Singurul mod de a o putea trata în acest moment ar fi internarea nevoluntară, care ramane o soluție de scurtă durată, iar având în vedere cele 2 internări precedente nu dă mari rezultate.
De asta ne gândeam la o posibilă internare pe timp mai lung intru un centru specializat, iar obținerea unei pensii care să acopere o parte din cheltuieli ar fi absolut necesară.
Care sunt demersurile care se pot face în acest sens? E necesară interdicția sau se poate evita?
Mulțumesc
Manifestarile ei sunt cele specifice bolii. Este necesara instituire tutelei speciale, daca poate fratele sa ii fie tutore ar fi ok si dvs sa il sprijiniti.

Atata timp cat nu colaboreaza si nu isi da seama care ii este interesul si nu isi poate ingriji sanatatea , evident ca masura este una necesara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de lege ContSters396991 ContSters396991 ”Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate [b]incercarile de internare voluntara[/b] au fost epuizate.” Internarea realizată prin ... (vezi toată discuția)
Procedura internare nevoluntara bolnav psihic andreea307 andreea307 Buna ziua, va scriu deoarece eu si familia mea ne aflam intr o situatie disperata: fratele meu e bolnav psihic, a fost internat de 2 ori la 9, ultimul ... (vezi toată discuția)
Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)