Am o amica ce are schizofrenie si nu are discernamant, nu isi intelege situatia, tratamentul nu il ia din spital, adica nu accepta sa fie ajutata deloc, desi are tratament de la spital si nici nu accepta sa fie ajutata mai departe.
Pot sa ii devin tutore? ce acte ar fi nevoie?
Daca as fi tutore, as putea sa o internez impotriva vointei ei?
Teoretic exista aceasta posibilitate referitor la desemnarea de catre instanta a unui tutore.
Dar o sa vedeti ca practic nu-i deloc simplu daca ea se opune in fata judecatorului.
Trebuie supusa unei expertize medico-legale la IML, ca altfel instanta n-o poate pune sub tutela.
Insa ca tutore nu aveti calitatea s-o interneti nevoluntar la spital.
Internarea nevoluntara are o procedura reglementata prin lege.
Credeam ca daca as fi tutore, as fi considerat ca un membru al familiei si as putea sa o internez involuntar.
Ca tutore ce avantaje am in fata ei? ca ma pot ocupa de acte si atat? credeam ca am drepturi depline, sa o duc in spitale, sa o internez cand vreau, ca sa ii puna mintile in cap , ca in libertate face ce vrea, nu asculta nici de rudele ei din straintate, le inchide telefonul si sta afara cu toti boschetarii.
Ca sa deveniti tutore, trebuie sa fie declarata fara discernamant, asta numai în instanta.
Ca sa o internati involuntar, nu trebuie tutore, ci trebuie sa reprezinte un pericol pt ea sau societate.
Are medic de familie?
Citiți un pic legea în ce priveste internarea nevoluntara.
Ca tutore o reprezentați în relația cu instituțiile și autoritățile statului, aveți drept de semnătură în locul ei, la notar semnați în locul ei dacă primește o moștenire......
Puteți propune autorităților să o interneze nevoluntar, dar dacă ea refuză să se urce în salavare ce faceți`? Cum procedați`?
Trebuie să cereți ajutorul instituțiilor competente să demareze procedura de internare nevoluntară, dacă situația o cere, dar NUMAI dacă este un pericol pentru ea însăși, decă se mutilează........
Exista legea nr.487/2002 privind sanatatea mintala si Ordinul 372/2006 care contine normele la lege. Referitor la internarea nevoluntara legea prevede:
Art. 48 - Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.
Art. 49 - Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore, asupra acestei hotărâri.
(citiți toată LEGEA, eu am postat doar un fragment)
Internarea nevoluntară se face dacă persoana bolnavă este în pericol de a-și face rău sau de a face rău altor persoane. În calitate de tutore, aveți posibilitatea de a o interna într-un centru de îngrijire, în care să primească medicația prescrisă.
În prezent, instituirea tutelei necesită mai puțin timp până la soluționare decât măsura din vechea legislație, numită „punerea sub interdicție„, deoarece evaluarea psihiatrică nu se mai face la INML (Medicină legală) ci se face de către evaluatori autorizați, respectiv psiholog și psihiatru). Evaluarea de la INML dura chiar și un an de zile.