avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta ...

Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta cu venituri si perioadele suplimentare de contribuție pentru recalcularea pensiei, in luna noiembrie 2024.
Cu ce dată i se va recalcula pensia, cu 01 septembrie 2024 sau cu luna următoare datei depunerii adeverinței ?
Legea spune că recalcularea obligatorie aplicată din oficiu pentru toți beneficiarii se face în perioada 01 septembrie 2024 - 01 martie 2025, dar nu ințeleg dacă se face recalcularea cu 01 septembrie 2024, indiferent de data depunerii adeverinței, până la 01 martie 2025 sau cu data depunerii.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:30, 12 Septembrie 2024
Incepand cu luna urmatoare a depunerii adeverintei (decembrie 2024).
Legea 360/2023
art. 155
(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

RUAndreea
D-voastra va incadrati, aici:
Legea 360/2023
Art.94
(5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(9) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) și (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri nepermanente Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, Daca am documentele depuse pentru \"mica recalculare\" a pensiei (acord global, premii etc), din ce data mi se va recalcula pensia? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie daniela1965@yahoo.com daniela1965@yahoo.com Bună ziua. Legea care prevede ca pensionarii în luna septembrie să primească pensiile recalculate după noua formulă de calcul e nevoie de adeverință cu ... (vezi toată discuția)
La multi ani ! ref.recalculare pensii cu 1 septembrie 2024, data ... ddena ddena La Multi Ani ! Ref.recalculare pensii cu 1 Septembrie 2024, Data de 1.09.2024, ce înseamnă, cu aceasta dată intra in plata pensiile noi recalculate?sau ... (vezi toată discuția)