Buna ziua,
Nu este deloc clara pozitia dumneavoastra procesuala, din cele relatate. Este vorba de un dosar civil, sau un dosar penal? Trebuie sa reiasa din citatie. Poate ca se judeca actiunea civila, nu imi este foarte limpede.
In dosarele penale nu exista calitate de intimat.
Multumesc pentru raspuns. Stadiul procesual al dosarului acum este apel, iar materia este penal. Este un dosar cu 147 parti vatamate, printre care si eu, pentru care in mai 2024 primisem comunicarea hotararii penale prin care paratul era acuzat. Inteleg ca acum el a facut apel, dar presupun ca se pastreaza materia penal.
In regula, acum este mult mai clar.
Judecata in apel, atata timp cat nu cuprinde dispozitii contrare, se realizeaza precum judecata in fond.
Art. 353 de la judecata in fond prevede: (4) Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.
(6) Pe tot parcursul judecăţii, persoana vătămată şi părţile pot solicita, oral sau în scris, ca judecata să se desfăşoare în lipsă, în acest caz nemaifiind citate pentru termenele următoare.
Deci puteti formula o cerere de judecare in lipsa, care poate sa sune cam asa, de pilda:
Catre: [completati instanta de apel]
Dosar nr. [completati cu nr, dosar]
Domnule Presedinte,
Subsemnata [numele complet], domiciliata in [completati adresa], CNP [completati act de identitate], în calitate de persoana vatamata în dosarul menționat mai sus, aflat pe rolul instantei [completati instanta], formulez prezenta
CERERE DE JUDECARE IN LIPSA
prin care va solicit, respectuos, judecarea cauzei în lipsa mea, conform prevederilor art. 420 alin. (11) coroborat cu art. 353 alin. (4) si (6) Cod Procedură Penală.
DOMNULUI PRESEDINTE AL [completati instanta]
Se iau cu mandat de aducere persoanele vatamate fără probleme.
Chiar azi s-au emis 3 mandate pana sa întru eu în cazul meu.
În cazul meu am cerut sa fie luat cu forța un martor care nu vine și s-a emis mandat de aducere.
În cazurile de omor nu poți fi iertător cu martorii atunci când ii aperi cei care pot fi sau nu criminali și vrei sa te lămurești.
Toate cazurile erau în apel.
Am uitat sa precizez.
București 2024