avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema a proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema a proprietatii

Buna ziua.
In anul 1992 ,,x'' construieste o casa pe terenul lui ,,y'' cu acordul acestuia din urma. Autorizatia de construiere este pe numele lui ,,y''. Inrtre timp ,,x'' isi deschide un rol separat la primarie pentru a-si plati impozitele pentru casa si pentru terenul de sub constructie.
In momentul de fata ,,y'' vrea sa instraineze terenul unei terte persoane.
MENTIUNI:
- autorizatia de construiere pentru respectivul imobil este expirata;
- pentru respectivul imobil (casa) nu exista niciun act de proprietate (numai rolul deschis la primarie pe numele lui ,,x'');
- ,,x'' poate dovedi ca imobilul a fost construit in intregime pe cheltuiala sa, dar pe terenul lui ,,y'', bineinteles cu consimtamantul acestuia;
- timp de 10 ani ,,x'' a platit impozitul pentru cladire si pentru terenul de sub caldire.
INREBARI:
- Poate castiga ,,x'' in instanta dreptul de a cumpara de la ,,y'' terenul de sub casa?
- Poate dobandi ,,x'' dreptul de proprietate pentru casa, tinand cont de mentiunile de mai sus?
- Uzucapiunea il poate ajuta pe ,,x''?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:53, 8 Februarie 2010
buna ziua!
mai degraba Y invoca accesiunea imobiliara si dobandeste drept de proprietate asupra constructiei.
ulterior sa isi reglementeze situatia cu X.
Eu cred ca daca x nu reuseste sa-si rezolve pe cale amiabila problema cu y, ar putea sa-l cheme in judecata pentru a se constata ca este constructor de buna credinta.
Ce intelegere a existat cu privire la teren?De ce a achitat x impozitele pe teren?
Imi cer scuze, dar ce intelegeti dvs. prin "autorizatie de constrctie expirata"? Adica s-a eliberat acel document, iar imobilul nu a fost ridicat in termenul ei de valabilitate de 24 de luni? S-a facut procesul verbal de receptie a lucrarii cu reprezentantii primariei?
Pentru ca, asa cum vad eu situatia, nu inteleg cum s-a inscris X cu casa si terenul la fisc (inscrierea se face, conform legii, in baza unui act de proprietate, ori X, din ce prezentati dvs. nu are asa ceva).
Daca imobilul a fost ridicat in termenul de valabilitate al autorizatiei de constructie si s-a facut si receptia lucrarii pe numele lui Y, atunci, pana la noi probe, acesta este proprietarul (macar aparent) al imobilului. Pentru ca X sa devina proprietarul imobilului, exista caile indicate de colegi, mai sus:
- X sa-l cheme in judecata pe Y pentru a se constata ca este constructor de buna credinta (poate obtine o despagubire pentru constructie, ori Y poate fi de acord sa-i cedeze proprietatea asupra acesteia).
- Y poate merge cu X la notariat si sa-i faca contract de v-c, si, tinand cont de intelegerea existenta, Y ar putea suporta taxele aferente acestui transfer al dreptului de proprietate (asta din pur bun simt):D
Autorizatia este expirata pt ca imobilul nu a fost ridicat in termen si in consecinta nu exista nici procesul verbal de receptie a lucrarii.
X si-a deschis rol la primarie pt plata impozitului pe casa si terenul de sub casa in urma intelegerii verbale facute cu Y. Acesta din urma (adica Y) a facut o cerere scrisa adresata primarului prin care solicita ca respectivul imobil (casa) si terenul aferent sa fie trecute pe rolul lui X, pt ca ii apartin (se afla in posesia lui X). Pare destul de ciudat si poate greu de crezut, dar asa stau lucrurile. Ba mai mult exista si o copie a cererii lui Y catre primar.
De mentionat este ca X nu si-a perfectat actele pe constructie pt ca Y refuza orice cooperare, cu toate ca imobilul a fost ridicat cu consimtamantul sau.
In acest caz, casa lui X nu este construita legal. Acele declaratii nu stiu cata valoare au, si nici in ce baza legala a facut fiscul impunerea, fara acte de proprietate. Primul lucru care trebuie facut este intrarea in legalitate a constructiei: normele de aplicare a legii 50/1991 prevad posibilitatea ca, daca o constructie ridicata fara autorizatie se icnadreaza in prevederile PUG si ale prevederilor urbanistice ale zonei, se poate elibera autorizatie de constructie ulterior ridicarii ei, pe baza unor memorii tehnice si studii de rezistenta efectuate de un specialist. Pana la eliberarea ei, poate X merge cu Y la notariat unde se face transferul legal al dreptului de proprietate asupra terenului aferent, de la Y la X. Dupa aceea, x ar putea obtine acea autorizatie "ulterioara" direct pe numele sau.
Daca Y nu este de acord, avand in vedere acordul sau anterior, X il poate da in judecata pentru constatarea calitatii sale de constructor de buna credinta pentru a putea primi macar despagubiri pentru constructia ridicata (in acest caz poate folosi acele declaratii date de Y la primarie)...

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)
Se poate obtine cf pentru un apartament dintr-un imobil nou fara autorizatie de construire? PaulD91 PaulD91 Doresc sa cumpar un apartament intr-o zona centrala a unui oras. Constructia este 95% finalizata. Apartamentele inca nu au CF, dar constructorul spune ca ... (vezi toată discuția)