Buna ziua, se poate adauga la stagiul contributiv din sistemul public de pensii, cativa ani realizati in sistemul de pensii al avocatilor (inainte de angajarea la stat), pentru a se realiza/depasi astfel stagiul complet de cotizare de 35 ani in sistemul public de pensii? Daca da, se mai poate adauga si perioada asimilata de 9 luni stagiu militar si 4 ani studii universitare la zi, pentru a realiza/depasi 40 ani contributivitate, pentru a obtine pensie anticipata fara penalizare? Am varsta de 60 ani si 4 luni. Multumesc.
Stagiu de cotizare pentru care NU se acorda puncte de stabilitate:
-Indemnizatie de asigurari sociale intre 10.09.2003 – 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca);
-Indemnizatie de asigurari sociale intre 01.04.2001 – 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca);
-Perioada cât a beneficiat de venit de completare/plati compensatorii, ulterior datei de 1 aprilie 2001;
-Somaj tehnic cf. OUG 28/2009, 4/2010;
-Facultate;
-Serviciul militar( armata);
-Pensie invaliditate;
-Indemnizatie de asigurari sociale dupa 01.01.2006( concediu crestere copil);
-Decret Lege 118/1990( stramutare, prizonierat,deportat, privat de libertate);
-Spor aferent Decretului 112/1965( clima greu de suportat);
-Perioada somaj anterior 01.04.2001;
-Perioada Decretului Lege 51/1990, privind vechimea in munca a sotiei salariate care isi urmeaza sotul trimis in misiune permanenta in strainatate ;
-Spor aferent grupei I, II , deosebite si speciale;
-Perioada exil;
-Perioada din sisteme neintegrate;
-Pensie invaliditate.
Multumesc, deci sa inteleg ca daca pentru aceste perioade nu se acorda puncte de stabilitate, atunci cu atat mai mult nu intra la calculul pensiei anticipate?
Mai exact: la calculul stagiului minim de cotizare (15 ani) stiu ca pot fi luate in considerare si perioadele asimilate. Asta inseamna ca aceste perioade nu se iau in calcul pentru stagiul complet de cotizare (35 ani)? Sau se iau, pentru ca stagiul complet oricum il contine pe cel minim?
Intrebarea mea era strict pentru pensionarea anticipata. Inainte de implinirea a 65 de ani, de ex la 60 de ani, nu se poate iesi anticipat la pensie daca nu s-au realizat 35 ani stagiu contributiv? Iar in calculul acestor 35 de ani intra doar perioadele de contributivitate in sistemul public, deci nu stagiul militar si nu studiile universitare?
Multumesc.
(lasam la o parte stagiul in avocatura, pentru ca am aflat ca acela oricum nu conteaza la pensia anticipata in sistemul public).