avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Sunt membru CEx într-o asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Sunt membru CEx într-o asociație dintr-un complex ...

Bună ziua!

Sunt membru CEx într-o asociație dintr-un complex rezidențial din București. Avem două blocuri în momentul de față și avem o singură asociație.

Adresez o întrebare pentru care încă nu am găsit un răspuns bazat pe un conținut de lege: avem în complex mai multe cazuri de lipsă de cei 7 ani de acasă ai proprietarilor/locatarilor și căutăm o variantă legală de a-i “amenda” pentru a nu mai repeta anumite acțiuni. Văd prin asta și o variantă de responsabilizare a acțiunilor lor.
De exemplu, avem mai multe cazuri în care vecinii își lasă gunoiul la ușă, pe spațiul comun (poate pentru a-l duce mai târziu la tomberon, nu știu exact motivul), avem situații în care se murdăresc locurile de parcare cu pete de ulei de la mașini întreținute necorespunzător, avem situații de depozitare de diverse lucruri pe spațiile comune, am avut o situație cu o vecină care a defecat pe spațiul comun, stăpâni de animale de companie care nu curăță în urma lor etc.

Există vreo variantă legală, și subliniez legală, prin care asociația poate “amenda” aceste comportamente acolo unde se știe făptașul (de pe camerele de supraveghere sau l-a văzut un alt vecin și i-a făcut poză etc)? Menționez că mersul în instanță nu este o variantă fezabilă pentru noi.

Am avut o discuție cu un reprezentant de la poliția locală care mi-a relatat o situație în felul următor: depistăm un caz în care un proprietar își lasă gunoiul la ușă pe spațiul comun, îl putem identifica pe făptaș (căutăm în gunoi și găsim o abțibild de la o firmă de curierat cu numele și adresa), firma de curățenie ia gunoiul și îl duce la tomberon și încarcă factura de servicii de curățenie cu încă 100 de lei pentru această acțiune suplimentară, iar asociația decide prin Adunare Generală ca făptașului să i se pună la întreținere cei 100 de lei în plus. Știe cineva pe ce lege se bazează acest aspect?

Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti face AG pentru fiecare faptuitor, insa puteti modifica statutul asociatiei.
Aia cu petele de ulei, sincer, e exagerata. Dar o puteti reglementa, sigur.
Investigatiile alea cu cautatul in gunoi par din seriale politiste, dar, sigur, le puteti reglementa.

Ar ajuta sa discutati cu un avocat, caci nu doar reglementarea este o problema, ci si punerea in practica, posibile probleme, dificultati etc.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!

Vă înțeleg reacția, credeți-mă, nici eu nu mă așteptam să dau de asemenea persoane și, mai ales, de un număr atât de ridicat de situații. De fapt, asta este problema: se întâmplă des și dorim să “încurajăm” încetarea comportamentelor.
Ca exemple:
- anul trecut a fost cineva în parcarea subterană cu o mașină cu scurgeri de ulei și a pătat aproximativ 40-50 de locuri din totalul de 275
- se întâmplă deja de câteva ori pe săptămână să avem cazuri de gunoi lăsat în fața ușii și, mai nou, le duc și le lasă la alte etaje/apartamente
- am avut vara aceasta câteva situații în care gunoiul scos seara pe scară a făcut viermi până dimineață când a venit personalul de curățenie

În cadrul CEx dorim să oprim aceste comportamente de ceva vreme, însă am observat că nu se poate prin vorbă bună.
acest răspuns util
Trebuie sa aveti in vedere ca, desi legea (regulile, reglementarile si sanctiunile) au rolul de a educa, totusi este dificil a educa exclusiv prin acest mijloc, fara alte actiuni.
De regula se poate crea o legatura mai stransa in comunicate, actiuni de curatenie, de interventie, actiuni sociale in comunitate, acestea avand un rol auziliar si, uneori (nu mereu) un rezultat bun.
Se pot face actiuni, de exemplu, de adunat frunze toamna, de deszapezit, de ziua copiluui etc. In functie de dotarile din complex, sigur.
Pe de alta parte, aveti in vedere ca este mai dificil sa descurajezi un comportament negativ decat sa incurajezi un comportament pozitiv.
Succes!
acest răspuns util
Am început să lucrăm la încurajarea comportamentelor pozitive și la crearea unei comunități, însă complexul este destul de tânăr și mai mult dăm de reticență.

Contextul în care suntem este mult mai complex, nu voi intra în detalii.

Îmi puteți spune mai multe despre articolul de lege care permite integrarea unor sancțiuni în statutul asociației?

Mulțumesc frumos!
acest răspuns util
Nu exista o varianta legala prin care asociatia de proprietari, prin reprezentantii ei, sa fie agent constatator in domeniul contraventional. Poate cel mult sa apeleze la o autoritate locala, daca exista HCL care sa sanctioneze anumite comportamente sociale, sau legi care sa faca acest lucru .
[ link extern ]

smihai89 a scris:

Există vreo variantă legală, și subliniez legală, prin care asociația poate “amenda” aceste comportamente acolo unde se știe făptașul (de pe camerele de supraveghere sau l-a văzut un alt vecin și i-a făcut poză etc)? Menționez că mersul în instanță nu este o variantă fezabilă pentru noi.

Alte discuții în legătură

Vecinii de etaj au decis să înlocuiască ușa de la ghenă cu una termopan cu yală fără să mă consulte, iar acum îmi cer 78 de lei ca să-mi dea cheie. e legal? Roxana Sotarnel Roxana Sotarnel Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc in sectorul 3. Vecinii de etaj au luat decizia de a se inlocui usa de la ghena cu una de termopan ... (vezi toată discuția)
Gunoi aruncat in tomberonul blocului vecin surcelus surcelus Buna ziua! In blocul vecin este un coafor care isi arunca gunoiul in tomberonul blocului nostru unde este spatiu special amenajat pentru depozitarea gunoiului. ... (vezi toată discuția)
Plata gunoi petremarin11 petremarin11 Buna seara. Detin o casa de vacanta intr-o comuna dintr-o zona de deal. Pana in anul 2017 colectarea gunoiului se facea de catre o firma de salubrizare din ... (vezi toată discuția)