avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Sunt membru CEx într-o asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Sunt membru CEx într-o asociație dintr-un complex ...

Bună ziua!

Sunt membru CEx într-o asociație dintr-un complex rezidențial din București. Avem două blocuri în momentul de față și avem o singură asociație.

Adresez o întrebare pentru care încă nu am găsit un răspuns bazat pe un conținut de lege: avem în complex mai multe cazuri de lipsă de cei 7 ani de acasă ai proprietarilor/locatarilor și căutăm o variantă legală de a-i “amenda” pentru a nu mai repeta anumite acțiuni. Văd prin asta și o variantă de responsabilizare a acțiunilor lor.
De exemplu, avem mai multe cazuri în care vecinii își lasă gunoiul la ușă, pe spațiul comun (poate pentru a-l duce mai târziu la tomberon, nu știu exact motivul), avem situații în care se murdăresc locurile de parcare cu pete de ulei de la mașini întreținute necorespunzător, avem situații de depozitare de diverse lucruri pe spațiile comune, am avut o situație cu o vecină care a defecat pe spațiul comun, stăpâni de animale de companie care nu curăță în urma lor etc.

Există vreo variantă legală, și subliniez legală, prin care asociația poate “amenda” aceste comportamente acolo unde se știe făptașul (de pe camerele de supraveghere sau l-a văzut un alt vecin și i-a făcut poză etc)? Menționez că mersul în instanță nu este o variantă fezabilă pentru noi.

Am avut o discuție cu un reprezentant de la poliția locală care mi-a relatat o situație în felul următor: depistăm un caz în care un proprietar își lasă gunoiul la ușă pe spațiul comun, îl putem identifica pe făptaș (căutăm în gunoi și găsim o abțibild de la o firmă de curierat cu numele și adresa), firma de curățenie ia gunoiul și îl duce la tomberon și încarcă factura de servicii de curățenie cu încă 100 de lei pentru această acțiune suplimentară, iar asociația decide prin Adunare Generală ca făptașului să i se pună la întreținere cei 100 de lei în plus. Știe cineva pe ce lege se bazează acest aspect?

Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 30 din legea 196. Trebuie sa aveti in vedere ca ar fi bine sa discutati cu un avocat, caci sunt sanctiuni civile asimilate daunelor si nu functioneaza ca niste reale amenzi.
Este foarte bine ca ati inceput incurajarea unor contributii ale proprietarilor la viata comunitatii, insa daca va lasati dezamagiti de reticenta initiala, nu aveti sanse mari... reticenta este normala, este inertia unui sistem.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinii de etaj au decis să înlocuiască ușa de la ghenă cu una termopan cu yală fără să mă consulte, iar acum îmi cer 78 de lei ca să-mi dea cheie. e legal? Roxana Sotarnel Roxana Sotarnel Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc in sectorul 3. Vecinii de etaj au luat decizia de a se inlocui usa de la ghena cu una de termopan ... (vezi toată discuția)
Gunoi aruncat in tomberonul blocului vecin surcelus surcelus Buna ziua! In blocul vecin este un coafor care isi arunca gunoiul in tomberonul blocului nostru unde este spatiu special amenajat pentru depozitarea gunoiului. ... (vezi toată discuția)
Plata gunoi petremarin11 petremarin11 Buna seara. Detin o casa de vacanta intr-o comuna dintr-o zona de deal. Pana in anul 2017 colectarea gunoiului se facea de catre o firma de salubrizare din ... (vezi toată discuția)