avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Daca un document are spatiu special pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Daca un document are spatiu special pentru luare la ...

Buna ziua!
Daca un document are spatiu special pentru luare la cunostinta prin semnatura(exista spatiu destinat semnaturii a 3 persoane ce isi dau acordul ca inscrisurile din autorizatia de lucru corespund realitatii) poate fi emis / aprobat / dus la indeplinire prin acord telefonic cu mentiunea "telefonic"?
Completarea datelor in document(autorizatie de lucru) se face pe baza transmiterii telefonice de catre personalul din teren aflat la fata locului.
Aici as aduce in discutie art. 272 din NCPC - inscrisul sub semnatura privata.
Noi nu suntem de acord cu aceasta modalitate deoarece o informatie transmisa gresit poate conduce la accidente de munca.
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-o autorizatie de lucru, emitentul este conducatorul echipei de lucratori/maistrul de la locul de munca/ postul de lucru. Avizul se da de catre conducatorul locului de munca si aprobarea de catre seful de sectie/ sector.
Pe formularul de autorizatie sunt nominalizate lucrari premergatoare, masuri de prevenire si protectie, buletin de analize noxe, etc. In dreptul la fiecare din acestea se semneaza de catre lucratorul care a executat ce scrie.
Avizul este pentru confirmare ca s-a executat, iar aprobarea da accept pentru inceperea actiunii prevazute in autorizatia de lucru.
Dupa caz, avize mai pot da compartimentul ssm, compartimentul psi, compartimentul de retele electrice/ retele de canalizare. La autorizatie se anexeaza, dupa caz, buletin de determinare noxe chimice si/ sau concentratia masurata a unor substante pentru prevenirea de amestecuri explozive.
Personal, nu cred ca o persoana constienta poate sa-si dea semnatura de aviz sau aprobare, fara sa vada cu proprii ochi situatia din teren.
Pentru emiterea prin telefon a autorizației de lucru - AL...
Electromecanicul ajuns în teren la fata locului comunica prin telefon, emitentului, zona cu defect iar acesta, pe baza informațiilor primite, trebuie sa completeze AL capitolul de emitent după care confirma datele primite și transmite celui din teren ca s-a emis AL telefonic cu separatiste vizibile prin deschiderea separatoarelor x și y, zona de lucru situata între stâlpii s și t, etc. Din acel moment admitentul care poate fi și sef de lucrare, are acceptul de a completa în AL cap admitere și cap. Șef lucrare toate datele necesare cum ar fi...ora la care s-a primit aprobarea, separatiste electrice, zona de lucru, membrii în echipa, etc.
Personal nu vad ok acest mod de a emite telefonic o AL odată ce am rubrica de semnatura.

Asemănător este și aprobarea telefonica a foilor de manevre de execuție- FME.
Foaia de manevra reprezinta un document ce conține denumirea subunități de exploatare, persoanele care întocmesc, verifica și aproba FME, succesiunea de manevrare a aparatajului necesare retragerii/redarii din/in exploatare a echipamentului respectiv.
Cel din teren are obligația să-mi citească FME, punct cu punct și eu sa confirm corectitudinea întocmirii FME.
Nu cred ca este corect sa aprobarea acest document pe care nu îl vad, prin telefon.
Regulamentul spune ca se poate da aprobare verbala telefonic de întocmirea corespunzătoare a FME, dar nu se va pune în execuție decât după ce se vizualizează și eventual corectează si se semneaza de către cel care a aprobato.
Cu toate ca am adus la cunostinta acest aspect nu înțeleg de ce se insista cu prostia asta.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Eu nu am inteles ca trebuie sa isi dea avizul, ci ca trebuie sa ia la cunostinta, asa a spus userul. Aveam pe undeva si niste norme privin inclusiv autorizatia de lucru in domeniul electric, se semna initial se sef, la final de echipa de executie. Sau poate doar am asimilat eu situatia userului cu o situatie cunoscuta de mine... eu asa am inteles, ca problema e semnatura pentru ca si telefonic verba volant.

Despre ce reglament amintiti ! Cine a intocmit, avizat, aprobat acest regulament ?
Daca se insista pe acest fel de intocmire/ aprobare, probabil se asteapta producerea unui eveniment nedorit care sa dispuna altfel, caz in care pot aparea responsabiltati si contraventii/ infractiuni/ daune materiale !
Cred ca, se refera la Regulamentul General de Manevre in instalatiile electrice de medie si inalta tensiune aprobat prin Ordinul nr. 25 din 26.08.2010 al preşedintelui ANRE

Art.54 Se va evita pe cât posibil aprobarea foilor de manevră prin telefon. Cu prima ocazie persoana care a aprobat foaia de manevra prin telefon o va verifica, semna pentru aprobare şi va dispune măsuri în consecinţă dacă este cazul.
Alături de semnătură, se înscrie şi data când a fost făcută verificarea şi contrasemnarea foii de manevră.
Trebuie sa fie insa instructiuni de siguranta si securitate mai detaliate, unele prevad exact cum se fac aceste lucruri la distantra, unele prevad exact ce spuneti dv., repetarea mesajului etc. Ba exista si situtaii de retransmitere indirecta a mesajului...
Nu va pot analiza situatia, nu stiu ce prevad actele interne. Nu orice loc de semnatura trebuie musai si obligatoriu completat cu o semnatura, asta nu e un argument.
Fie luati actele interne apalicabile si le cititi cu atentie, fie mergeti la o persoana calificata SSM.

Alte discuții în legătură

Mod de lucru dpdv ipssm-01/2012 pt. instalatiile electrice aflate in exploatare mariagheorghita mariagheorghita Intr-o statie electrica de inalta tensiune,declanseaza prin protectie un fider ,de 10kv, compus din doua cable,a si b,legate in paralel.(Sarcina ... (vezi toată discuția)
Autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru angajati cu activitati specifice-operatori utilaje autorizati iscir cyan cyan Unde se regaseste in legislatia specifica obligatia lucratorilui desemnat si a sefului serviciului tehnic responsabil de a intocmi o autorizatie interna pe ... (vezi toată discuția)
Cand si cat de des se face instructajul ssm si psi anicai_alin anicai_alin Sunt angajat la un S.A. incadrat ca tehnician electro-mecanic(sau tehnician mentenanta) Interventiile mele asupra utilajelor sunt atat la echipamentul ... (vezi toată discuția)