avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, as avea urmatoarea problemă. Sunt mama ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, as avea urmatoarea problemă. Sunt mama unui copil ...

Bună ziua, as avea urmatoarea problemă.
Sunt mama unui copil în clasa a IV-a, eu având custodie comună cu fostul soț, copilul are numele lui de familie.
Actualul soț nu este lăsat să participe la sedințele cu părinții sau să reprezinte copilul în clasă, întrucât ni se spune că el dpv legal nu este tatăl copilului, si pentru a avea aceste drepturi este nevoie ca el să adopte copilul, împlicit să fie pe numele lui.
Există vreo împuternicire notarială care să-i confere soțului actual mai multe drepturi asupra copilului pe partea aceasta școlară? întrucât, repet, custodia este comună cu fostul soț.
Dacă da, care ar fi limitele acestor împuterniciri? Poate avea aceleasi drepturi ca și tatăl legal? Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:59, 23 Septembrie 2024
Răspunsul primit de la instituția de învățământ a fost corect. Doar prin adopția copilului poate actualul sot sa aibă drepturi asupra copilului.
Dacă tatal biologic este dezinteresat de creșterea, educarea și sănătatea copilului și nici nu îl vizitează, atunci contactați un avocat și demarati procedura adopției de către actualul sot.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2024
Avocat Neagu Elena, Avocat
copilul are parinti, pe dvs si pe fostul sot, doar dvs reprezentati copilul, autoritatea parinteasca nu se delega prin procura.
Am vorbit cu un notar public, si a spus că poate face o procură specială pentru un copil, prin care eu il imputernicesc pe tatal vitreg sa ma reprezinte la nivelul scolii.
Ce valoare ar avea această procură într-un cadru legal ?
Unitatea de învățământ/profesoara poate să nu ia în considerare această procură pur si simplu?
namia123, utilizator
Cred ca instituția școlară poate lua în considerare împuternicirea doar dacă este făcută de ambii părinți.
Tatal biologic nu poate veni la ședințele cu parintii? El este anunțat?
Dacă este dezinteresat de copil de câțiva ani, atunci puteți solicita sa exercitati singura autoritatea parinteasca asupra minorului și astfel lucrurile se simplifica.
Avocat Neagu Elena, Avocat
Pai tatal biologic este în altă țară. în nici un caz nu poate veni. Ce repercursiuni poate avea învățătoarea dacă refuză să îmi ia în considerare această procură specială? am ce să fac?

Alte discuții în legătură

Buna ziua. revin cu o intrebare putin mai complicată. În cazul ... namia123 namia123 Buna ziua. Revin cu o intrebare putin mai complicată. În cazul in care eu si fostul meu soț avem custodie comună asupra copilului, iar actualul tată ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru bunici data de tata GABRIELA39 GABRIELA39 Am divortat in anul 2013 si am un copil care in urma hotararii de divort i s-a stabilit domiciliul la mine iar autoritatea parinteasca este comuna. Bunica ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort e necesara in actele copilului la scoala? Anom Anom Buna ziua, Baietelul meu, provenit dintr-o casnicie anterioara care s-a terminat acum 4 ani e acum inscris in clasa pregatitoare la o scoala de stat. Am ... (vezi toată discuția)