Bună ziua, as avea urmatoarea problemă.
Sunt mama unui copil în clasa a IV-a, eu având custodie comună cu fostul soț, copilul are numele lui de familie.
Actualul soț nu este lăsat să participe la sedințele cu părinții sau să reprezinte copilul în clasă, întrucât ni se spune că el dpv legal nu este tatăl copilului, si pentru a avea aceste drepturi este nevoie ca el să adopte copilul, împlicit să fie pe numele lui.
Există vreo împuternicire notarială care să-i confere soțului actual mai multe drepturi asupra copilului pe partea aceasta școlară? întrucât, repet, custodia este comună cu fostul soț.
Dacă da, care ar fi limitele acestor împuterniciri? Poate avea aceleasi drepturi ca și tatăl legal? Vă mulțumesc
Regret ce vi se intampla, este o prostie. In domeniul familiei situatia de fapt conteaza extrem de mult, iar scoala ar trebui sa tina cont de ea, asa cum tine cont si statul.
Asa cum pentru copiii parintilor plecati la munca afara autoritatea parinteasca este exercitata de bunici sau alte rude, este cel putin decent ca sotul dv. sa poata avea unele atributii in domeniul scolar.
Nu cred ca este ok sa semneze contractul educational, de exemplu, insa e ok sa semneze bilete de invoire etc.
Totusi, strict si exact raportat la lege, imputernicirea aceea facuta de un notar face cat o ceapa degerata, drepturile personale nepatrimoniale nu se pot transfera astfel. Dar este foarte posibil sa reusiti asa sa convingeti scoala ca sotul dv. are dreptul de a decide.
Nu, nu poate avea aceleasi drepturi ca tatal biologic, evident.