X cumpara de la Y un teren cu o constructie, suprafata din acte a terenului este de 500 mp. Dupa vanzare X afla ca fostul proprietar ( Y ) a extins gardul pe terenul vecinului ( Z ), ocupandu-i vecinului o suprafata de 100 mp.
Gardul pe terenul vecinului Z a fost construit de Y prin acord verbal in urma cu doi ani, ca Z sa ii vanda lui Y portiunea de teren de 100 mp. Ulterior Z cu Y nu se inteleg si nu mai incheie niciun demers pentru finalizarea vanzarii terenului de 100 mp.
Ce poate face X pentru a intra in legalitate si cu restul de teren de 100 mp si a-l avea in proprietate, intrucat nici X nu ajunge la un acord cu Z:
1. Daca vecinul Z ii darama gardul lui X, mentionand ca este proprietatea lui si ca poate face ce vrea - este caz de distrugere conform art. 253 Cp. si X poate chema politia ca sa-l oblige pe Z sa ii puna gardul la loc?
2. Pentru a muta gardul Z ar avea la indemana o actiune in granituire pe civil, cred ca doar asa ar putea vecinul Z sa intre in legalitate
3. Presupunem ca bucata de 100 mp nu a fost dezlipita de terenul vecinului si nu are carte funciara nou creata doar pentru acea portiune de teren, ci ea a existat inscrisa intr-o carte funciara mai veche.
a) Poate X sa aplice uzucapiunea extratabulara dupa 10 ani de posesie neviciata, conform art. 930 C. civ?
b) Cum poate X sa inscrie in cartea sa funciara terenul de 100 mp pe care il poseda, in fapt, confrom uzucapiunii tabulare - se poate chema un cadastrier si OCPI poate inscrie acea suprafata in cartea sa funciara conform art 931 C. civ.?
Multe institutii complexe de drept, vorbiti cu un avocat cu actele in fata. Ba e posesie tabulara, ba extra... Nu stim cand a inceput, ce intentii are vecinul, trebuie inteleasa exact institutia uzucapiunii, nu functioneaza daca vecinul va neaga dreptul de proprietate. Nu pare sa fi fost posesie utila in sensul aplicarii uzucapiunii, dar nu am toate datele.
Nu vad de ce Z ar fi in ilegalitate, eu vad ca X si Y sunt in ilegalitate, pasibili de amenzi, posedand terenul altuia fara acordul acestuia, mai nou...
Nu vad de ce Z ar face granituire, care costa, cand se poate apuca de plangeri pe la primarie, pe la ISC... mult mai ieftine.
Posesia este utila nu au existat reclamatii sau sesizari la politie timp de 5 ani ( din 2019 - 2024 ).
Sa inteleg ca acum vecinul Z poate distruge terenul fara sa constituie infractiunea de distrugere? Vecinul Z nu mai poate distruge de capul lui materialele si munca lui X dobandite de la Y ( vanzatorul ).
Plangerila la primarie s-au prescries - au trecut peste 3 ani de la constructia fara autorizatie a gardului, ISC NU ARE competenta decat la constructii mari, cum ar fi imobil de locuinte.
Pentru uzucapiune s-a utilizat termenul "poate" la punctul 3 si daca X poate uza de institutia uzucapiunii.
Nu am inteles daca ultimul mesaj face corecturi la mesajul meu despre institutiile de drept la care m-am referit sau cauta alt raspuns, nu vad alta intrebare.
Nu stiu ce posesie aveti, eu va spun ca mie nu imi pare utila pt a uzucapa. Vecinul poate desfiinta gardul legal, urmarind legea, nu cum vrea el, ci exista cale legala.
Dv. puteti sa imi ascultati sfaturile, le puteti si combate... dar mai bine mergeti si discutati fata in fata cu un avocat si atunci veti primi si explicatii de ce si cum o situatie este intr-un anume mod. Nu este pentru ca nu vreau, dar nu se poate aici sa scriu cateva pagini despre anexe la HGuri coroborate cu legea 50 ca sa va spun de unde reiese ce. Este o parere initiala, la un avocat veti descoperi daca e corecta sau nu, daca e si altceva relevant ce eu aici nu stiu sau daca nu e.
Cadastru
dragos64
buna ziua! am cumparat in 1991 casa bunicilor si pe act nu am decat 250 mp.pentru ca atat permitea legea la vremea respectiva, ulterior am facut cerere la ... (vezi toată discuția)