avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren vandut de doua ori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren vandut de doua ori

As avea nevoie de un sfat pentru urmatoarea situatie:
Persoana X a vandut persoanei y o anumita suprafata dintr-un teren mai mare, pe baza unui act de mana in 1992,act in care s-a mentionat plata unui avans de 33% la semnarea actului iar restul la intabulare cand va fi posibila. Intabularea nu a fost posibila decat dupa vreo 3-4 ani, moment in care deja pretul terenului a crescut, iar proprietarul X nu a mai fost de acord cu vanzarea la pretul stabilit in contract si a vandut tot terenul unei alte persoane Z, in acest teren vadut persoanei Z se afla si acea parte a terenului vandut persoanei Y.Acum persoana Z s-a inteles cu persoana Y, stiind de existenta acestui act intre X si Y, ca urmare persoana Z a ingradit terenul cumparat mai putin jumatate din terenul care a fost cumparat de persoana Y conform unei intelegeri verbale avnd in vedere ca X a achitat 33%. In anul 2000 persoana Z a vandut tot terenul persoanei W (mentionez ca terenul pe care il vaduse era ingradit mai putin acea portiune care apartinea persoanei Y in urma intelegeri). Acum persoana W dupa vreo 8 ani dupa ce si-a construit casa s-a trezit ca nu ii ies calculele in acte si ca ii lipseste acea protiune de teren care ii apartinea persoanei Y. Persona W a apelat la un avocat si a notificat persoana Y ca ocupa ilegal terenul si ii solicita daramarea gardului, in caz contrar persoana W va da in judecata persoana Y,iar cheltuelile de judecata vor fi suportate de persoana Y. Mentionez ca persoana W are incsris terenul in cartea funciara, iar persoana Y are doar acel act de mana semnat cu persoana X, inclusiv cu martori.Cum ar trebui sa procedeze persoana Y ca sa nu isi piarda acel teren sau are vreo sansa ca terenul sa ramana in proprietatea lui sau sa recupereze bani de la persoana X?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 21:03, 20 Aprilie 2010
Intr-un eventual litigiu cu W, nu cred ca Y poate ramane cu terenul. Cred ca lipsa sa de diligenta va fi sanctionata. Ar fi trebuit sa il cheme in judecata pe X pentru a perfecta promisiunea de vanzare cumparare. Fiind vorba de teren actul sub semnatura privata este lovit de nulitate absoluta.
Ar putea totusi sa incerce sa opuna lui W in caz de litigiu uzucapiunea ...cel mai indicat ar fi sa consulte un avocat care poate verifica daca sunt sau nu indeplinite conditiile legale pentru uzucapiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revanzarea unui drept litigios felinutza felinutza S-a incheiat un contract de v-c intre X-vanzator si Y, Z cumparatori in urmatoarele conditii: X este indreptatita la restituirea mai multor terenuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren+casa parinteasca brosky brosky Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: parintii A + B copii: X + Y + Z + W Parintii au in proprietate casa parinteasca+anexe si ceva ... (vezi toată discuția)
Teren cu probleme ioan66 ioan66 De curand, am cumparat un teren intravilan, intabulat, pentru a-mi construi o locuinta. Actele le-am facut la notariat, sunt intabulat in cartea funciara, ... (vezi toată discuția)