As avea nevoie de un sfat pentru urmatoarea situatie:
Persoana X a vandut persoanei y o anumita suprafata dintr-un teren mai mare, pe baza unui act de mana in 1992,act in care s-a mentionat plata unui avans de 33% la semnarea actului iar restul la intabulare cand va fi posibila. Intabularea nu a fost posibila decat dupa vreo 3-4 ani, moment in care deja pretul terenului a crescut, iar proprietarul X nu a mai fost de acord cu vanzarea la pretul stabilit in contract si a vandut tot terenul unei alte persoane Z, in acest teren vadut persoanei Z se afla si acea parte a terenului vandut persoanei Y.Acum persoana Z s-a inteles cu persoana Y, stiind de existenta acestui act intre X si Y, ca urmare persoana Z a ingradit terenul cumparat mai putin jumatate din terenul care a fost cumparat de persoana Y conform unei intelegeri verbale avnd in vedere ca X a achitat 33%. In anul 2000 persoana Z a vandut tot terenul persoanei W (mentionez ca terenul pe care il vaduse era ingradit mai putin acea portiune care apartinea persoanei Y in urma intelegeri). Acum persoana W dupa vreo 8 ani dupa ce si-a construit casa s-a trezit ca nu ii ies calculele in acte si ca ii lipseste acea protiune de teren care ii apartinea persoanei Y. Persona W a apelat la un avocat si a notificat persoana Y ca ocupa ilegal terenul si ii solicita daramarea gardului, in caz contrar persoana W va da in judecata persoana Y,iar cheltuelile de judecata vor fi suportate de persoana Y. Mentionez ca persoana W are incsris terenul in cartea funciara, iar persoana Y are doar acel act de mana semnat cu persoana X, inclusiv cu martori.Cum ar trebui sa procedeze persoana Y ca sa nu isi piarda acel teren sau are vreo sansa ca terenul sa ramana in proprietatea lui sau sa recupereze bani de la persoana X?
Va multumesc.
Intr-un eventual litigiu cu W, nu cred ca Y poate ramane cu terenul. Cred ca lipsa sa de diligenta va fi sanctionata. Ar fi trebuit sa il cheme in judecata pe X pentru a perfecta promisiunea de vanzare cumparare. Fiind vorba de teren actul sub semnatura privata este lovit de nulitate absoluta.
Ar putea totusi sa incerce sa opuna lui W in caz de litigiu uzucapiunea ...cel mai indicat ar fi sa consulte un avocat care poate verifica daca sunt sau nu indeplinite conditiile legale pentru uzucapiune.
Teren cu probleme
ioan66
De curand, am cumparat un teren intravilan, intabulat, pentru a-mi construi o locuinta.
Actele le-am facut la notariat, sunt intabulat in cartea funciara, ... (vezi toată discuția)