avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cu probleme

De curand, am cumparat un teren intravilan, intabulat, pentru a-mi construi o locuinta.
Actele le-am facut la notariat, sunt intabulat in cartea funciara, m-am inregistrat la primarie pentru plata taxelor si impozitelor, am respectat toate procedurile legale.

Problema care s-a ivit, este ca vecinul de pe una dintre laturile terenului, sustine ca terenul pe care l-am cumparat ii apartine, conform unui act de donatie din partea bunicii acestuia, care in prezent este decedata.

Am intrat in panica si am solicitat de la oficiul de cadastru, un extras de carte funciara extins, pentru a vedea cum s-a transmis in timp proprietatea.

In urma verificarilor mele, am aflat ca terenul a fost intabulat cu act administrativ dat de catre prefectul judetului, in baza legii 18/1991, apoi s-a vandut prin conventie la notariat, iar eu sunt ultimul cumparator.

Din discutiile cu vecinii, povestea terenului ar fi urmatoarea:
-bunica vecinului meu si-a vandut cu ani in urma, jumatate din proprietate(terenul actual pe care l-am cumparat eu), cu act de mana in prezenta unor martori.
-bunica vecinului meu, inainte de a deceda, i-a facut acestuia act de donatie pe intreaga avere.
-dupa decesul bunicii,proprietarul terenului l-a intabulat in baza legii 18/1991, dupa care l-a vandut si in final eu sunt ultimul cumparator.

Vecinul meu, revendica acest teren, nu recunoaste faptul ca bunica lui l-a vandut cu act de mana in prezenta unor martori, din motive financiare inca nu si-a facut succesiunea, dar ma ameninta ca imi va lua terenul.

Intrebarea mea este daca exista posibilitatea sa pierd terenul, daca are rost sa ma apuc de constructie, la ce sa ma astept in acest caz?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioan66 , utilizator 16:33, 16 Iulie 2015
Pana una alta, dvs. sunteti prezumat a fi proprietar. Este bine ca v-ati inscris in cf si ati facut toate actele in regula.
Vecinul are la indemana o actiune in revendicare (care nu este deloc simpla, caci ii revine sarcina probelor, plus taxa judiciara, etc). Dvs. in aceasta faza puteti avea o atitudine de pasivitate, stati in espectativa sa vedeti ce va face.
Dpmdv, vecinul nu are dreptate, caci a primit un teren care a fost instrainat anterior. Punct!

In instanta, daca se va ajunge acolo, se vor compara titluri, dupa anumite criterii.

Daca construiti, indiferent de rezultatul procesului cu terenul, veti fi proprietar pe edificiu si veti avea cel putin un drept de folosinta asupra terenului (in cel mai rau caz), insa din ce povestiti, terenul este al dvs., fara discutie
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2015
trandafir2, moderator
Subscriu la cele spuse anterior. În plus, d-voastră sunteți cumpărător de bună credință. Pe de altă parte actul de donație se dovedește cu act autentic (adică la notar) sub sancțiunea nulității absolute. (art. 1011 alin 1-art.813 cod civil Cuza)) prin urmare solicitați actul notarial(nu dovada cu martori, )că a fost făcută această donație. Restul va decurge după această probă.
Decizia de îndrumare a Tribunalului Suprem 344/1973- dovada unei donații nu se poate face cu martori chiar dacă există un început de dovadă scrisă. Chiar și actul de donație făcut către copii trebuie să fie autentic.
Depinde si de timpii trecuti intre aceste acte, de motivatia de la baza actului in baza legii 18 etc. V-as recomanda sa faceti o vizita la un avocat cu actele in mana sa aveti o parere mai la obiect si sa evaluati daca exista risc, ce risc si cam ce cai de aparare aveti.
In mare, imi e putin ciudat cum bunica avea un teren dar altcineva a obtinut titlu de proprietate pe el, dar nu de la bunica, ea totusi avand posesia o buna bucata de timp. Ceva nu se leaga undeva...
Va multumesc tuturor pentru interventii!

Imi cer scuze, cred ca nu am fost suficient de coerent in postarea mea, incerc sa reformulez situatia in care ma aflu:

-cu aproximativ 10-15 ani in urma, persoana X,are o problema financiara si isi vinde jumatate din terenul pe care il are in proprietate, persoanei Y.

-vanzarea se face doar cu acte de mana(probabil din cauza costurilor actelor autentificate, parcelare, notar, etc.) si suma de bani se inmaneaza in prezenta unor martori.

-persoana X, dupa ce a vandut jumatatea de teren, dupa un timp, face un act de donatie autentificat la notariat, unui nepot si in acel act de donatie este specificata intreaga avere, inclusiv parcela vanduta cu acte de mana persoanei Y.

-persoana Y, s-a folosit de terenul cumparat, fara nici un fel de probleme, dar dupa un timp persoana X a decedat.

-in aceasta situatie, persoana Y si-a intabulat terenul cumparat doar cu acte de mana, in baza legii 18/1991, printr-un act administrativ dat de catre institutia prefectului judetului.

-dupa un timp, persoana Y, vinde terenul intabulat in baza legii 18/1991, persoanei Z, cu acte autentificate la notariat, iar persoana Z si-a intabulat terenul in C.F.

-persoana Z, foloseste terenul aproximativ 4-5 ani, dupa care il scoate la vanzare si in momentul actual, eu sunt proprietarul terenului pe care l-am cumparat cu acte autentificate la notariat si l-am intabulat pe numele meu in C.F.


Problema mea este ca nepotul persoanei X decedate, ma ameninta ca imi va lua terenul, cu acel act de donatie, in care este trecut inclusiv terenul cumparat de mine cu acte autentificate.

Sunt constient ca situatia se va rezolva doar in instanta, probabil va fi un proces lung si complicat.

Eu as dori sa construiesc o casa pe acest teren si din acest motiv va cer sfatul, pentru ca nu imi dau seama ce verdict final ar putea da instanta, in aceasta situatie.

Cu respect, Ioan.
Persoana Y a înregistrat toată parcela de teren sau doar partea care i-a vândut-o X?

Alte discuții în legătură

Mostenire vanduta Hadryana Hadryana MP e decedat din 1985 si are 3 urmasi directi (fii), E, M, si P dintre care doar M mai este in viata, P fiind decedat in 1995 iar E in 1997. La moartea lui MP ... (vezi toată discuția)
Teren vandut de doua ori remos remos As avea nevoie de un sfat pentru urmatoarea situatie: Persoana X a vandut persoanei y o anumita suprafata dintr-un teren mai mare, pe baza unui act de mana in ... (vezi toată discuția)
Act de mana popc popc Buna seara, Tatal meu a cumparat un teren acum 10 ani de la o matusa si s-a intocmit un act de mana cu 2 martori, in care s-a specificat suma si suprafata de ... (vezi toată discuția)