avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime în muncă în învățământ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime în muncă în învățământ

Dacă lucrezi în învățământ ca profesor titular cu contract de muncă pe perioadă nederminată și ai normă didactică completă dar mai ai și ore suplimentare prestate la plata cu ora până la o jumătate de normă, acestea vor fi considerate ca și vechime în muncă care se adaugă la vechimea totală în muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:00, 14 Octombrie 2024
Nu se adauga la vechime , ci doar se vor calcula punctele de pensie in functie de cele doua venituri ( salariu si plata cu ora ) insumate . Vechimea se socoteste calendaristic .
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
Munca suplimentara nu constituie vechime in munca aparte fata de durata normala a c.i.m. ...
Mulțumesc pentru răspuns.
Mai am o întrebare:
Sunt angajat în învățământ cu contract de muncă cu durată nedeterminată și în ianuarie împlinesc vârsta de pensionare de 65 de ani si 46 de ani vechime.
Pot să depun dosarul de pensie în ianuarie și să îmi continui activitatea până la sfârșitul anului școlar, septembrie, când voi duce la casa de pensii adeverința privind încetarea activității. Vă rog să faceți și trimitere la legislație.
Vă mulțumesc pentru înțelegere,

Legea nr. 198/2023
Art.229
(1) Personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de pensie în condițiile prevăzute de legislația de asigurări sociale și pensii, aplicabilă sistemului public de pensii și de prezenta lege.
(2) Cu cel puțin 30 de zile calendaristice, anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul din învățământul preuniversitar poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept.
(3) Exercitarea dreptului prevăzut la alin. (2) se face în scris, prin cerere adresată consiliului de administrație al unității de învățământ și depusă la secretariatul acesteia. Consiliul de administrație al unității de învățământ constată exercitarea dreptului prevăzut la alin. (2) în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, prin decizie care se comunică cadrului didactic în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei.
(4) Personalul didactic care a optat pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în condițiile alin. (2), beneficiază de toate drepturile personalului didactic.
(5) Personalului didactic titular care a optat pentru executarea contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în condițiile alin. (2), i se aplică, în mod corespunzător, prevederile alin. (11)-(13).
(6) Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat și anticipat parțial, la data încheierii anului școlar în care împlinește vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situația pensiei anticipate și anticipate parțial, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani.
(7) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cazul personalului didactic care se pensionează în condițiile alin. (6), contractul individual de muncă încetează de drept la data încheierii anului școlar în care solicită pensionarea.
(8) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se poate face, la cerere, și în timpul anului școlar, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ, respectiv al DJIP/DMBIP. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării acesteia la secretariatul unității de învățământ, respectiv al DJIP/DMBIP, prin decizie, care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare profesori niculeon niculeon Există o ordonanță de urgență prin care profesorii pot fi pensionați cu 3 ani mai devreme? Dacă da, care este aceasta? (vezi toată discuția)
Pensie toadermaria toadermaria BUNA SEARA!SUNT INVATATOARE.IN IAN.2014 IMPLINESC 60 DE ANI. VREAU SA LUCREZ INCA 3 ANI .CUM PROCEDRZ? MULTUMESC! (vezi toată discuția)
Pensionare anticipată parțial profesor Cornelia59 Cornelia59 Sunt profesor, doresc pensionare anticipată partial începând cu semestru 2, respectiv februarie 2017. Ma incadrez din punct de vedere al vechimii standard ... (vezi toată discuția)