avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua , sotul meu are doi copii mari 27-24 ani din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua , sotul meu are doi copii mari 27-24 ani din fosta ...

Buna ziua , sotul meu are doi copii mari 27-24 ani din fosta casatorie , caror le-a lasat partea lui din casa la divort, noi suntem casatoriti de 8 ani si am construit o casa impreuna ..!
Intrebarea mea este , oare copii mai au vreo legatura cu casa noastra ? Din cate stiu da si cam 25 % asta stiu doar din auzite , daca as face un act de vanzare cumparare pe numele meu ca si cum casa a fost vanduta mie , atunci copii ar mai avea sansa la mostenire? Nu as vrea sa fiu data afara din casa , am muncit mult ca sa avem o casa .
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2024
Brenda1219, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 21:05, 27 Septembrie 2024
Buna ziua

Atat timp cat sotul dvs va avea bunuri pe numele lui, la decesul sau copiii vor mosteni o parte din acele bunuri. E important aspectul asta pentru ca, atat timp cat el este in viata, copiii sai nu au nici un drept la casa pe care ati facut-o impreuna.

Prima problema e ca nu se stie cine trece la cele vesnice primul.
A doua problema e ca (,) copiii nu pot fi indepartati complet de la mostenire. Lor le este garantata o cota de minim 1/2 din cat li s-ar fi cuvenit, chiar impotriva vointei defunctului.

Presupunand ca nu aveti copii impreuna si ca sunteti amandoi proprietari cu cote egale asupra casei:
- daca sotul moare primul, dupa decesul sau dvs ramaneti cu 5/8 din casa iar copiii sai cu 3/8 (impreuna).
- daca dvs muriti prima, dupa decesul dvs, sotul dvs ramane cu 5/8 din casa si mostenitorii dvs (parinti, frati, etc) cu 3/8 din casa (impreuna).

Sotul va poate vinde dvs partea sa de casa. Dar:
1. tranzactia trebuie sa fie reala. Adica dvs sa platiti un pret real si sa puteti face dovada platii.
2. sotul trebuie sa fie de acord sa renunte la partea lui cat inca e in viata.
Buna ziua , Sotul dvs a divortat de foste lui sotie, nu si de copiii lui. Ce le-a lasat sau ce nu le-a lasat, noi nu stim, insa stim ca cei doi descendenti vor avea drept de mostenire la ceea ce ramane dupa tatal lor daca acestea decedeaza primul. Iar cota care li se cuvine este de 3/4 din ceea ce ramane de pe urma defunctului. Dvs ca sotie supravietuitoare va revine 1/4.
Daca ati face un act translativ de proprietate cu sotul dvs (depinde ce act, sunt mai multe variante), ati putea avea o sansa sa ramaneti cu casa pe care ati ridicat-o impreuna cu sotul dvs in timpul mariajului dvs. Dar stiti si dvs cum este, nu se stie niciodata sigur pe cine cheama cel de sus, primul, la el.
De asta v-am intrebat , si daca eu mor sau el nu conteaza dar macar sa stim ce avem de facut , ca nu vrem sa ne trezim cu surprize!
Buna ziua

Conteaza ordinea.

Daca aveti bunuri comune cu sotul dvs, copiii sai il vor mosteni indiferent de vointa dvs sau a lui. Deci daca sotul dvs moare primul, fie ca vreti sau nu, obligatoriu veti imparti lucurile sale cu copiii lui, inclusiv cota sa parte din casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire??? leuca_luminita leuca_luminita Sunt casatorita nu detin nicio proprietate, iar sotul a lasat bunurile mobile si imobile fostei sotii si copiilor rezultati din casatorie, fara nicio pretentie ... (vezi toată discuția)