avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE???

Sunt casatorita nu detin nicio proprietate, iar sotul a lasat bunurile mobile si imobile fostei sotii si copiilor rezultati din casatorie, fara nicio pretentie de partaj. Dupa divortul de prima sotie ,si in timpul casatoriei cu mine, a mostenit un apartament. Ce se poate intampla in cazul decesului sau? Mentionez ca eu am 2 copii dintr-o casatorie anterioara dar cu el nu am avut copii. Ce acte ar trebui sa fac in cazul in care sotul moare, pentru a nu fi data afara din locuinta?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:20, 2 Martie 2008
Bunul dobandit prin mostenire este bun propriu.
La decesul sotului dvs, mostenitori sunt sotia supravietuitoare si descendentii sai (copiii).
Cotele ce revin mostenitorilor din masa succesorale, in speta, sunt : dvs 1/4 si copii 3/4.
Deoarece nu aveti copii impreuna, dvs mosteniti o cota de 1/1 din masa succesorala.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Conform art.2 din lg.nr.319/1944, rezerva sotului supravietuitor, cand vine in concurs cu descendentii defunctului, este de 1/8 din mostenire.
Cum sotul are copii din alta casatorie, au si ei dreptul la o parte din succesiune, impreuna cu dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E art. 1 si e 1/4.
Sotul mai poate face act de partaj si apoi donatie catre ceilalti copii. Asta inseamna ca ati putea primi o parte mai mare din apartamentul acesta.
Apoi, sotul supravietuitor are un drept de abitatie 5 ani in casa in care a locuit cu decedatul daca nu are unde sta si nu se recasatoreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenitori julesa julesa Buna ziua, Tatal meu este proprietar de apartament, s-a recasatorit civil (apartamentul a fost cumparat inaintea celei de-a II a casatorii). As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)