Bună ziua. După 23 ani de căsnicie, soțul meu ma șantajează emoțional sa renunti la bunurile noastre comune în favoarea lui deoarece după părerea lui eu nu am contribuit cu nimic, mai mult cand am avut un teren primit de la parinti mei nu am impartit cu el l am vandut iar banii am investit intr o afacere. Menționez că, am fost 16 ani și angajata, am avut salariu, am deschis o afacere, ce încă nu produce mulți bani, dar nici nu poate sa îmi impute ca am fost casnica în aceasta perioada. Mai avem și un copil , fără ajutor din partea familiei, am crescut mai mult singura deoarece el a considerat ca muncește pentru a ne întreține. Acum 2 ani, după o despărțire, mi a zis ca singura varianta în care el ar putea sta cu mine este sa renunti la bunuri și mai mult sa semnez un act de separare bunuri pentru ca el sa isi poate folosi bani pusi lamo parte din salar un imobil unde dorește sa apară singur a si proprietar. Copilul nostru este deja la facultate, noi , trăim încă chirie. Ce este de făcut? Exista modalitate de a face partaj forțat? Este adevărat ca, dacă am o firma ce nu merge el.poate sa îmi ceara legal separarea de bunuri in timpul casniciei? . Multumesc.
Se poate face partajul si fara divort. Ori la notar (daca sunteti ambii de acord) ori judiciar (daca nu va intelegeti).
Partajul insa nu este gratis. Pentru cel judiciar exista o taxa de timbru de 3% din valoarea tuturor bunurilor care sunt supuse partajului. Cel notarial e mai ieftin.
Bunurile astfel partajate devin bunuri proprii ale fiecarui sot.
Sotul dvs poate cere oricand partajul, fara legatura cu afacerea dvs. Daca plateste taxa de timbru, o poate face si maine, indiferent daca sunteti sau nu de acord pentru ca legea nu prevede ca e nevoie de un motiv anume.
Buna ziua, bănuiesc că ceea ce vă cere soțul este schimbarea regimului matrimonial ( probabil sunteți căsătoriți în comunitatea legală).
Da! Se poate schimba regimul matrimonial în timpul căsătoriei, numai după trecerea unei perioade de cel puțin un an de la data încheierii căsătoriei. Se poate face prin încheierea unei convenții matrimoniale, de comun acord, sau în caz contrar în cazul prevăzut de lege, cf. Art. 370 Cod civil alin (1) ”Dacă regimul matrimonial al soților este cel al comunități legale de bunuri sau convenționale, instanța la cererea unuia dintre soți, poate pronunța separația de bunuri, atunci când celălalt soț încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei”.
Din expunerea dv. înțeleg că soțul este nemulțumit de veniturile pe care le aduceți sau de investițiile pe care le faceți în societatea pe care ați deschis-o și care nu produce venituri. Soluția în toate cazurile este dialogul, evaluarea situației prezente și luarea unor decizii de comun acord.
Succes!
gi-jane2
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cedați șantajului, dacq vrea sa stea bune, dacă nu, e liber.
Doar nu il cumparati sa stea.
Ca sa schimbați regimul matrimonial, se lichidează asta, tot un soi de partaj. Impartiti ce aveti pe din doua su mai departe, fiecare sa producă pt el.
ildiko38
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
El vrea partaj exclusiv in favoarea sa. Nu este de acord sa impartim bunurile, motivand ca eu am pus in pericol averea familiei. Exista posibilitatea legala sa ma oblige sa cedez 100% bunurile in favoarea sa? Cum va afecta aceste lucru pe fiul nostru in cazul unui divorti? Daca el se va recasatori sau mai rau va mai face alti copii? Ma poate obliga legea sa cedez in favoarea sa 100%, daca el demonstreaza ca eu nu am contribuit cat a contribuit el in timpul casniciei, doar pentru ca el poate demonstra ca a fost angajat iar eu, nu am avut continuitate in cartea de munca?
gi-jane2
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă nu va intelegeti, veri ajunge în instanta ,unde instanta nu ii va da lui bunuri în cota de 100%, sa stea liniștit, în în instanta veti imparti și ce are domnul prin conturi, deci nu va scăpa cu conturile neșifonate.
Repet, nu cedati șantajului.
Nu inteleg asta cu si mai tău, dacă face si alți copii?
Dacă divortati, se poate recăsători si face alți copii.