Locuiesc intr-un bloc care are si spatiu verde privat (gestionat de asociatia de locatari). Cum sa face plata de catre locatari a intretinerii acestui spatiu verde ? Se considera ca cheltuieli pe cota-parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale?) sau se imparte in mod egal intre apartamente (indiferent de suprafata utila) ?
Apartamentul meu are o suprafata mai mare si acum platesc in fiecare luna o suma mai mare, corespunzatoare suprafetei apartamentului.
Nu cred ca e corect, platesc ca si cum as avea dreptul la o suprafata mai mare din zona verde comuna, raportat la celelalte apartamente.
Mai corect, cred, ar fi ca plata intretinere spatii verzi comune sa se imparta in mod egal intre apartamente (e un spatiu comun!).
Art 85 din legea 196/2018 spune ca aceste cheltuieli se repartizeaza pe cota-parte indiviza. Deci asociatia respecta legea.
Art. 75 din legea 196/2018:
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale; c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.