Va rog foarte frumos un raspuns scurt si concret.Pensionar barbat la limita de varsta 65 de ani ,cu decizie de pensionare in 16.09.2024,sectorul privat,stagiu de cotizare circa 30 de ani.Poate cumula acum pensia cu salariu? Angajatorul ar dori ca Persoana mai fie salariat probabil un an .Dar daca persoana pleaca la alt angajator ,trebuie sa declare la casa de pensii ca se angajeaza si atunci trebuie sa renunte la pensie ? Nu imi este clar,Va rog ajutati-ma!Multumesc
In sectorul privat se poate cumula pensia cu salariu. Nu trebuie sa renunte la pensie si nu trebuie sa anunte CNPP.
Dupa un an poate face cerere de recalculare pentru a i se socoti si perioada suplimentara de contributie.
Nu pot cumula pensia din sectorul privat:
- soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei din 1 iulie 2024)
- beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu
eu am citit art 46 alin 2 lg360/2023 DAR intotdeauna exista,,interpreti ,,iar eu nu stiu daca exista ceva care sa lase alte optiuni.Cred ca exista o inechitate!cei pensionati anterior de 01.01.2024 sa poata cumula pensie cu salariuL si ceilalti nu.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Orice pensionar la limita de varsta poate munci , atata cat il tin puterile , gaseste un angajator dispus sa-l angajeze , iar medicul de medicina muncii il avizeaza “ apt “ . Acel articol face vorbire despre continuarea muncii in baza aceluiasi CIM . Daca acceseaza pensia , CIM se inchide si trebuie incheiat un CIM nou ( in aceleasi conditii ca vechiul , sau in alte conditii , dupa cum se negociaza ) . Nu e nimic discriminator . Nu trebuie declarat nimic , niciunde .
Articolul este destul de clar ..se poate opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.