Buna ziua
Da, poate cumula pensia cu salariul. Este precizat acest lucru si pe site-ul CNPP.
[ link extern ]
Nu este nici o inechitate. Toti pensionarii pot cumula pensia cu salariul, atat timp cat nu se afla intr-una dintre cele 2 situatii anume mentionate:
1. Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
2. Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:
2.a. în baza unui contract individual de muncă;
2.b. în baza unui raport de serviciu;
2.c. ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
In cazul expus de dvs (pensie pentru limita de varsta), sector privat nu este nici o problema. Va trebui sa semneze un alt contract de munca.
Angela Cerdeanu a scris:
eu am citit art 46 alin 2 lg360/2023 DAR intotdeauna exista,,interpreti ,,iar eu nu stiu daca exista ceva care sa lase alte optiuni.Cred ca exista o inechitate!cei pensionati anterior de 01.01.2024 sa poata cumula pensie cu salariuL si ceilalti nu.