Buna ziua! Am o vecina de 68 ani căruia i-a murit copilul in iunie intr-un accident de masina, a rămas singură si sotul i-a murit cu ani in urma,copilul nu era căsătorit.
Acum cateva saptamani i-au tot venit plicuri acasa de la o grămadă de ifn-uri de care mama nu știa că copilul le-a făcut. Am ajutat-o să trimită mail la toate cu certificatul de deces si nu a primit nici un răspuns doar de la unul a fost trimis catre un recuperator de creante si urmeaza sa se execute silit. E o datorie din 2023 februarie,in plic scrie ca intarzierile de plata sunt de 215 zile ,a încercat să comunice cu ei dar fără rezultat. Precizez ca pe hârtii scrie ca creditul a fost de 2500 si total de plata 10800 lei datorita penalitatilor acumulate conform contractului. Ce i-a zis doamnei este ca o sa o execute pe ea silit pe pensie si pe imobil dupa ce dosarul ajunge la un birou executoresc datorita faptului ca suma depaseste 10000 lei.Intrebarea mea este: cum pot sa o execute pe ea daca fiul ei a luat credit nu ea si el este decedat! Cand a intrebat daca creditul a avut asigurare au răspuns ca ei nu au asigurare pe liniile de credit! Femeia este foarte speriată si a zis ca nu are bani de avocati si am hotărât să întreb in speranta ca cineva imi va da niste răspunsuri concrete daca pot face asta. Si cam cat costa un avocat in cazul asta!
Mulțumesc!
E totusi destul de posibil ca IFN sa incerce sa obtina ce se mai poate in conditiile actuale. Incepand cu 11.11.2024 va intra in vigoare legea pe care am mentionat-o anterior si vor trebui sa se adapteze altor conditii.
Daca creditul a fost de 2500lei, cum reiese din mesaj, atunci, dupa 11.11.2024, nu vor putea cere mai mult de 5000lei, pentru ca, potrivit Legii, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, indiferent de ce penalitati isi inchipuie ei ca s-au inregistrat.
Unde-i lege, nu-i tocmeala, dna avocat! :-)
Da, exista legea 243/2024. Insa aceasta se aplica pentru contractele noi iar pentru cele vechi numai dacca intarzierile la plata sunt mai mici de 60 de zile (Art. 10 din L 243/2024).
Dupa cum a precizat doamna in primul mesaj, scadenta a fost in februarie 2023, asa ca din pacate prevederile 243/2024 nu se pot aplica.
Sunt prea multe informatii lipsa: Socrul doamnei (proprietarul casei) mai traieste? Daca da, atunci firmele de recuperare creante nu pot executa silit casa.
Notificarile de la IFNuri si somatiile de la executor au fost emise pe numele doamnei sau al fiului acesteia?
Daca au fost emise pe numele fiului (chiar la adresa de domiciliu a mamei) atunci momentan nu o pot executa silit pe doamna. Aceasta nu ar trebui sa mai asculte minciunile reprezentantilor firmei cum ca vor executa silit pensia si casa, interesul lor este sa o determine sa achite ea datoriile fiului - calea cea mai simpla si rapida pentru ei de a valorifica creanta.
Daca au fost emise pe numele doamnei, este imperios necesar s contacteze un avocat - pentru a formula un raspuns scris adecvat, s-ar putea sa trebuiasca formulata o contestatie la executare!
Daca indeplineste conditiile prevazute de lege ar putea solicita ajutor public judiciar pentru cheltuieli judiciare.
Mostenitorii raspund pentru datoriile defunctului in limita a ceea ce "au primit" din mostenirea acestuia.
Intrucat nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma fiului doamna nu are calitatea de mostenitor al lui (ci momentan doar de succesibil) si poate refuza mostenirea. Ar trebui sa nu se grabeasca insa, trebuie analizat daca nu cumva are mai mult de pierdut daca refuza mostenirea.
Daca fiul nu a acceptat succesiunea dupa tatal decedat prin declaratie de acceptare (autentificata la notar sau sub semnatura privata) si nici nu a intreprins demersuri care sa poata fi interpretate ca o acceptare tacita a mostenirii si a trecut mai mult de un an de la decesul tatalui, doamna se poate apara in eventualitatea unui proces cu firma de recuperare invocand neacceptarea de catre fiu a mostenirii de pe urma tatalui.
Toate aspectele privind succesiunea socrului (daca e cazul), a sotului si a fiului pot fi clarificate in cadrul unei consultatii la un notar, urmata eventual de dezbaterea succesiunii dupa acestia.
Un lucru extrem de important n-ați precizat. Fiul decedat a lăsat moștenire ceva imobile, bani în bancă, mașini, terenuri, sau moștenire de la tatăl său.......`?