Buna ziua, am si eu o problema si daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. Am un copil care face 3 ani , si anul trecut dupa ce a implinit 2 ani am avut concediu medical de ingrijire bolnav de pana la 7 ani , cod indemnizatie 09, ( copilul avand astm bronsic si necesita ingrijirea mamei ). Astazi m-a sunat de la firma care lucram ca Casa de sanatate Suceava A refuzat medicalul din motiv ca nu este vizat de catre Comisia de Specialitate. Eu nu stiam ca trebuie sa visez medicul pediatru nu mi-a zis nimic. Imi vizeaza vreun medic acum concediul retroactiv? Nu ma pune societtea sa dau banii inapoi? Va rog tare mult cine ma poate ajuta. Va multumesc.
Intrebati conform carei prevederi legale este necesara viza unei "comisii medicale" pe acel certificat medical. Rugati sa va mentioneze actul normativ, articolul, alineatul, litera si citatul de lege, nu asa mentionat cu caracter general legea X. Daca certificatul este eliberat de medicul specialist pediatru, nu este necesara nici o viza, decat daca depasiti termenul de 45 de zile mentionate in lege.
Eu am avut concediu medical incepand cu luna martie 2009- noiembrie 2009 , si Casa de asigurari refuza incapand cu iulie 2009 , dar precizez totusi ca am avut ingrijire copil pana la 7 ani , si de ce atunci mai trebuie viza Comisiei de expertiza.
Norme OUG 158/2005- Art. 49. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Art. 50. - (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.
Art. 51. - În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Mai am o nelamurire, in lege scrie ca boli infectocontagioase, etc dar copilul meu e bolnav cronic ( asa scria medicul specialist) atunci de ce trebuie viza medicului expert? Eu daca nu mai obtin viza pe lunile din iul- noimebrie 2009 patronul ma poate pune sa returnez banii inapoi, mai ales ca nu e vina mea?