avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Mama mea a decedat în noiembrie anul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Mama mea a decedat în noiembrie anul trecut, iar ...

Bună ziua,

Mama mea a decedat în noiembrie anul trecut, iar acum mă confrunt cu o problemă în finalizarea succesiunii. În cadrul partajului din 1984, după divorț, mama trebuia să-i plătească fostului ei soț suma de 8.387 lei. Din păcate, nu am dovada că această sumă a fost plătită. Fostul soț al mamei nu este tatăl meu și nu am contact cu el.

Notarul susține că, fără dovada plății, suma trebuie trecută în cartea funciară .. Știu că suma este prescrisă, dar notarul afirmă că prescripția nu operează automat și că datoria trebuie menționată în acte dacă nu există o hotărâre judecătorească privind prescripția. Am consultat și un executor judecătoresc, care mi-a spus că nu poate echivala această sumă la valoarea actuală pentru ca eu să o pot depune într-un cont de consemnare.

Întrebarea mea este: cum pot afla valoarea actualizată a sumei de 8.387 lei din 1984 și cine mi-ar putea oferi un document oficial în acest sens?

Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: CST1976 , utilizator 10:41, 16 Octombrie 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate face o expertiza in acest sens, executorul il poate numi si ulterior depuneti suma.

Sau aveti posibilitatea unei actiuni in instanta care sa constate prescriptia dreptului de a mai cere suma in discutie.
Cum si de catre cine se face aceasta expertiza ?
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic că mai simplu este să îl căutați pe fostul soț, poate este încă în viață și vă dă o declarație că a primit suma și nu mai are alte pretenții. Dacă înscrieți în cartea funciară sulta, o să vă fie greu pe viitor, dacă vreți să vindeți imobilul.
13 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
solicitati in instanta sa se constate ca s-a prescris dreptul, e calea cea mai ieftina
Intrebati executorul, conform carui act normativ doreste sa calculeze valoarea actuala a sumei si de ce nu o consemneaza la valoarea denominata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc să inițiez procedura de succesiune după mama mea. este ... Guzzilady13 Guzzilady13 Doresc să inițiez procedura de succesiune după mama mea. Este important de menționat că sunt singura moștenitoare. Mama a fost căsătorită până în ... (vezi toată discuția)
Cum pot plati o sulta dupa 20 de ani ania popescu ania popescu In urma cu 20 de ani, instanta a hotarat in urma dezbaterii mostenirii, plata unei sulte de 9000 lei in conditiile in care imobilul a fost evaluat la 25000 ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament .... buna ziua , acum 7 ani am cumparat un apartament , in cartea ... lori_ultras lori_ultras Buna ziua , acum 7 ani am cumparat un apartament , in cartea funciara am o sulta de 1300 euro catre un mostenitor care nu a fost gasit la acel moment . in 2015 ... (vezi toată discuția)