avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Sunt angajatul unui UAT de 15 ani, am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Sunt angajatul unui UAT de 15 ani, am facut o cerere ...

Bună ziua! Sunt angajatul unui UAT, de 15 ani, am facut o cerere scrisa, acum două luni, pentru a mi se elibera o copie a contractului individual de munca. Am aflat, de la secretar, că acesta nu există (contractul individual de munca). Ce se poate întâmpla dacă nu există, dacă nu a fost înregistrat la ITM? Mă va afecta atunci când îmi voi face dosarul de pensionare? Ce aș putea să fac pentru a intra în normalitate?
Cel mai recent răspuns: Celentina 22 , utilizator 23:48, 16 Octombrie 2024
1. Incepand cu 01.01.2011 , c.i.m. nu se mai inregistreaza la ITM . se transmit electronic in REVISAL.

2. Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
.......
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

In situatia in care a incalcat aceste prevederi sau refuza sa va inmaneze un exemplar de pe acesta, puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca)/ Inspectia Muncii prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Pensia va fi afectata de lipsa depunerii Declaratiei D112 si a stagiului de cotizare.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca sunteți functionar public, nu se incheie contract de munca, ci sunteti numita in functie prin Dispozitia primarului, iar activitatea inceteaza la fel. Puteți solicita o adeverință privind vechimea în muncă, dacă vă e de folos.
Nu sunt funcționar public, sunt personal contractual.

Cum aș putea să văd care este cotizația mea pentru pensie? Cui mă pot adresa, cărei instituții?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Incepand cu 01.04.2001, casa de pensii are date despre stagiul dvs de cotizare ..adresati-va acesteia solicitand o adeverinta de stagiu de cotizare.
Mulțumesc frumos pentru informații!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună dimineața,eu lucrez cu c.m. din data de 10.08.2024,anterior ... Mario alexandru Mario alexandru Bună dimineața,eu lucrez cu c.m. din data de 10.08.2024,anterior am lucrat câteva luni fără contract, deoarece firma era la început și le am dat ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut daca am aflat ca nu am contract de munca ? 0005 0005 Buna ziua . Ce este de facut daca am aflat ca nu mi sa facut contract de munca . Si patronul a oprit si o garanție si nu vrea sa o dea înapoi. El spune că ... (vezi toată discuția)
Nesemnare contract de munca Bratu mioara Bratu mioara Buna ziua am si eu o problema sefa unde lucrez spune ca mi a facut contract onlaine fara ca eu sa semnez esteposibil asa ceva (vezi toată discuția)