Bună ziua.As dori o informație privind partajul pe conturile bancare.Am înțeles că în urma divorțului se împart și banii din economii.Situatia este următoarea: soțul a lucrat in străinătate și evident că salariul lui a fost mai mare și am putut să facem aceste economii.Si eu sunt angajată și am un venit cu care am contribuit la cheltuielile casei și a copiilor.Mentionez că aceste economii le-am făcut eu, adică i-am depus la bancă pe numele meu.Intrebarea ar fi cum se vor împărți acești bani având în vedere că fostul soț mereu spune că sunt câștigați/munciți doar de el? Mulțumesc de răspuns,zi frumoasă!
Oricare dintre părți poate face dovada unei contribuții mai mari la dobândirea bunurilor comune.Cota de 50 și 50%este o prezumție care poate fi răsturnată de partea care are interes.Teoretic soțul dvs va putea face dovada unei contribuții mai mari cu acte,transferuri bancarecatre dvs,,dacă a lucrat cu forme legale poate face dovada salariului etc.Aceste aspecte le discutați cu un av trebuie lamurita și situația dvs etcetc.
Veniturile obtinute de oricare dintre soti in timpul casatoriei reprezinta bunuri comune conform legii.
Tot conform legii - in situatia unui regim matrimonial comun - contributia sotilor la dobandirea bunurilor comune este prezumata de legiuitor ca fiind de 50-50.
Este insa o prezumtie simpla, care poate fi rasturnata prin proba contrarie, ceea ce inseamna ca oricare dintre soti poate cere o cota majorata ( de ex 60-40 sau 70-30), urmand a sustine si dovedi probator aceasta cerere. Evident ca si munca in gospodarie si la cresterea si ingrijirea copiilor conteaza si se adauga valoric contributiei dvs din munca.
Prin urmare, cu siguranta acesti bani nu sunt numai ai lui, fiind vorba de bani comuni si economii facute impreuna, urmeaza a se stabiliti exact contributia fiecaruia.
Din pacate, daca nu ajungeti la un acord, singura varianta este partajul judiciar.
Partaj
NYNYSOR
daca am platit o rata impreuna cu sotia mea timp de 20 de luni, trebuie la partaj sa-i dau jumatate din ele?de ce ? ea nu a stat impreuna in acelasi imobil? de ... (vezi toată discuția)
Partaj
ContSters94817
Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)